Sri Lanka'da seçim

Sri Lanka bugün seçmenler 225 sandalyeli parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için seçime gidiyor.

Yayınlanma: 08.04.2010 - 06:52
Abone Ol google-news

Asya ülkesi Sri Lanka'da bugün genel seçimler yapılıyor. Çeyrek yüzyıllık iç savaşın sona ermesinin ardından yapılacak bu ilk genel seçimde Devlet Başkanı Mahinda Rajapaksa'nın siyasi egemenliğini daha da güçlendirmesi bekleniyor.

Seçmenler 225 sandalyeli parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için 7620 aday arasından seçim yapacak. Seçim için ülke çapında 80 bin polis ve asker görevlendirildi.
Seçimin siyasi belirsizliği ortadan kaldırması, savaştan yeni çıkan ülkeye bir nebze istikrar getirmesi bekleniyor.

Mahinda Rajapaksa'nın Birleşik Halk Özgürlük İttifakı, 150 sandalye kazanmayı hedefliyor. Bu üçte iki çoğunluk, iktidar partisine anayasayı değiştirme gücü verecek. İttifakın mevcut mecliste 128 sandalyesi bulunuyor.

Rajapaksa'nın iktidarını sürdürmek için anayasayı değiştireceğinden endişe eden muhalefet ise bunun demokrasiye bir tehdit oluşturacağını belirterek, bu durumun ortaya çıkmasını engellemeye çalışıyor.
 

Muhalefetin durumu

Muhalefetin devlet başkanlığı seçimini kaybeden, Tamil gerillalarına karşı kazanılan askeri zaferin komutanı Sarath Fonseka, askeri mahkemede yargılanmasına rağmen seçime katılıyor.

En büyük muhalefet partisi Birleşik Milli Cephe'nin başkanı, eski başbakan Ranil Wickremesinghe ise, önceki seçim kayıplarından sonra liderlik ve partilileri birarada tutma sorunuyla karşı karşıya bulunuyor.

Tamil gerillalarının devamı niteliğindeki Tamil Milli İttifakı'nın mevcut mecliste 22 üyesi bulunuyor. Parti, hükümetin yanında yer alanlar, bağımsız bir Tamil devleti kurulmasını isteyenler ve Sinhalilerle Tamillerin ortaklaşa kuracağı bir Sri Lanka Federasyonu yanlısı olanlar arasında üçe bölünmüş durumda.

Sri Lanka hükümeti Mayıs 2009'da, 80 bin ila 100 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan iç savaşı, ayrılıkçı Tamil gerillalarının yenilgiye uğratılmasıyla kazanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler