"Su kıtlığı yaşayabilecek ülke konumundayız"

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, "Önümüzdeki dönemde su kıtlığı yaşayabilecek ülke konumundayız. Yeni su kaynağı araştırmadan önce mevcut su kaynaklarının verimli kullanımına öncelik verilmelidir." dedi.

Abone Ol google-news
AA
Yayınlanma: 01.11.2018 - 12:08

Dikmen, Gaziantep'teki bir otelde düzenlenen "2. İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Çalıştayı ve Eğitimi" programında yaptığı konuşmada, Türkiye'de teknik ve ekonomik kullanılabilir su miktarının 112 milyar metreküp olduğunu söyledi.

Yeryüzünde canlı hayatının devamı açısından su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi gerektiğine dikkati çeken Dikmen, bu maksatla 2011'de Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün kurulduğunu anımsatarak, kurumlar arası koordinasyon ve iş birliğinin sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Dikmen, Türkiye'de mevcut suyun yüzde 74'ünün tarımsal amaçlı, yüzde 13'ünün içme suyu, yüzde 13'ünün de sanayide kullanıldığını aktardı.

2017 yılında kişi başına düşen su miktarının 1383 metreküp olduğunu bildiren Dikmen, ilerleyen yıllarda bu miktarın bin metrelere kadar düşeceğini belirterek, "Önümüzdeki dönemde su kıtlığı yaşayabilecek ülke konumundayız. Yeni su kaynağı araştırmadan önce mevcut su kaynaklarının verimli kullanımına öncelik verilmelidir. Suyun verimli kullanılması için yaptığımız çalışmalar neticesinde içme suyu şebeke sularının, kayıpların önlenmesi yönünde mevzuat yapılmasını öngördük. Bu konuda çalışmalar yapıldı. El kitapları hazırlandı." dedi.

Dikmen, Türkiye'nin su kaynakları bakımından zengin olmadığını, bu konuda çalışmalar yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bütün dünya gibi biz de çalışmalar yapmaktayız. Kullanılmış suların yeniden kullanımı konusuna eğilmekteyiz. Bu maksatla da alternatif belirlenmesi için projeler başlatılmıştır. Öncelikli olarak su havzalarındaki su kaynaklarının, canlı hayatının korunması ve geliştirilmesini sağlamak istiyoruz. Ulusal Su Birliği Projesi ile, kamu ve kamu kuruluşlarının su verilerinin, bir hüküm dahilinde doğru ve güncel kullanımıyla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Kuraklık konusunda yönetim planları hazırlanmaktadır. Sektörel su tahsis planı çalışmaları Seyhan Havzası'nda tamamlanmıştır. Akçay, Konya, Gediz ve Küçük Menderes'te bu çalışmalar devam etmektedir."

Su kaynakları yönetiminde eksikliklerin giderilmesi, uluslararası standartların yakalanması maksadıyla birçok çalışma yapıldığını dile getiren Dikmen, su kaynaklarına etki eden tehlikeli maddelerin kontrolü, hassas alanların belirlenmesi, nehir havza yönetim planlarının hazırlanması, su temin haklarında kayıp kaçakların tespiti, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkilerinin araştırılması gibi birçok konuda çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Belediyelerin su yöneticilerinin, akademisyenlerin katıldığı çalıştayda, içme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıplarının önlenmesi amacıyla belediyelere eğitim verilecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler