Su kuşlarının nesli tehlikede

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, 'Kış Ortası Su Kuşu Sayımı' eğitiminde yaptığı konuşmada, bir çok su kuşunun neslinin tehlike altında olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 28.12.2015 - 15:04
Abone Ol google-news

OMÜ Ornitoloji (Kuş bilimi) Araştırma Merkezi ve OMÜ Kuş Gözlem Topluluğu'nun öncülüğünde organize edilen 'Kış Ortası Su Kuşu Sayımı Eğitimi' yapıldı. Kızılırmak Deltası’nda gerçekleştirilecek 'Kış Ortası Su Kuşu Sayımı' için hazırlık niteliğinde olan eğitime Ornitoloji Merkezi Yönetim Kurulu'ndan Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, yüksek lisans öğrencisi Ömral Ünsal Özkoç, kuş gözlemcisi Nizamettin Yavuz, OMÜ Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri ve öğrenciler katıldı. Genel Kış Ortası Su Kuşu Sayımı teknikleri ve su kuşu tanımlama alt başlıklarıyla verilen eğitimde Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, metot, standart yöntemler ve sonuçların değerlendirilmesi hakkında bilgiler aktardı. Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, çok nadir kuş türlerinin hiç beklenmeyen yerlerde barınabileceğine dikkat çektiği sunumunda Kızılırmak Deltası'nda da yeni keşfedilen noktalar olduğu vurguladı.

NESLİ TEHLİKEDE OLANLAR

Yrd. Doç. Dr. Yavuz, nesli tehlikede olan şu kuşlarının 'yelkovan', 'tepeli pelikan', 'dikkuyruk', 'kervançulluğu', 'pasbaşpatka', 'bahri', 'macar ördeği' ve 'boz ördek' olduğunu ifade ederek, sayım yapılan alanların genel dağılımını yansıtan haritayı paylaştı. 2014- 2015 raporları üzerinde çalıştıklarını ve yayına hazır hale getirmeye gayret ettiklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yavuz, Türkiye'de tür çeşitlilik sayısı ve dağılımı açısından başı çeken bölgelerin Kızılırmak, Gediz, Yeşilırmak ve Hersek lagünü (Yalova) olduğunu kaydetti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler