‘Tanı testleri piyasanın insafına bırakıldı’

Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, yurttaşların devlette test yaptırabilmesinin zorlaştırıldığını bu sebepten özel hastanelerde PCR testlerinin fahiş fiyatlarla yapıldığını belirterek, "Korona testleri piyasanın insafına bırakıldı" açıklamasında bulundular.

Yayınlanma: 05.11.2020 - 05:30
‘Tanı testleri piyasanın insafına bırakıldı’
Abone Ol google-news

Covid-19 testleri, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş 334 tanı laboratuvarında yapılıyor. Salgının başlangıç döneminde uygulanan algoritma ile yurttaşların test yaptırabilmesinin zorlaştırıldığını anımsatan Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, “Bu nedenle kamu sağlık kurumlarında test yaptıramayan vatandaşların panik halinde yöneldiği özel sağlık kuruluşlarında test için fahiş fiyat talep edilmiştir. Sağlık Bakanlığı yurtdışına çıkışta talep edilen PCR testi için vatandaşlara gönderdiği IBAN numarasına ödeme yapmasını istemiştir. Bu şekilde tanı testleri piyasanın insafına bırakılarak test borsası oluşmuştur. Tanı testlerinin piyasanın insafına bırakılması, denetlenmemesi sonucu birçok laboratuvar ve sağlık kuruluşu Covid-19 test işlemlerini gelir kapısı haline getirerek kontrolsüz ve uygunsuz işlem yapabilmektedir” dedi. 

PCR testleri ile ilgili tartışmalar sürüyor. “Covid-19 testlerinde durum kontrolden çıktı mı” diye soran Demir ve Kılıç, koronavirüste tanı koymanın ve enfekte kişileri saptayarak filyasyon ve izolasyon yapabilmenin ancak PCR testi ile mümkün olduğunu anımsattı.

VIP TARİFE

Demir ve Kılıç, denetim olmadığı için merdiven altına inen test borsası işlemlerini “Yurtdışına çıkacak vatandaşlar ile hatırlı kişilere yapılan testler için yüksek fiyat tarifeli VIP hizmeti sunulması, kayıt dışı işçi çalıştıran sanayi bölgelerinde ise fabrika ve işletmelerde toplu olarak piyasaya göre biraz daha ucuz PCR testleri ile birlikte antijen-antikor testleri yapılması, testi pozitif çıkan vatandaşların kayıtlarının Sağlık Bakanlığı sistemine kaydedilmemesi, yurtdışına çıkacakların PCR test sonuçlarını pozitiften negatife değiştirilmesi, sahte test raporu düzenlenmesi şeklinde yürütülmektedir” olarak sıraladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon