Tanrıkulu, Freedom House raporu için Meclis Araştırması istedi

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, düşünce Kuruluşu Freedom House'un açıkladığı 2018 Dünyada Özgürlükler Raporu'nda, Türkiye "kısmen özgür" kategorisinden "özgür olmayan ülkeler" arasına alınmasını Meclis gündemine taşıdı.

Tanrıkulu, Freedom House raporu için Meclis Araştırması istedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.01.2018 - 11:05

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Meclis Başkanlığına yaptığı başvuruda Freedom House'un açıkladığı 2018 Dünyada Özgürlükler Raporu için Meclis Araştırması istedi. 

Artık ‘kısmen’de özgür değiliz…

Freedom House, Türkiye'yi 'özgür olmayan ülkeler' kategorisine aldı

Tanrıkulu'nun başvurusu şöyle:

Düşünce Kuruluşu Freedom House'un açıkladığı 2018 Dünyada Özgürlükler Raporu'nda, Türkiye "kısmen özgür" kategorisinden "özgür olmayan ülkeler" arasına alınmıştır.

 "Demokrasi Krizi" başlıklı Raporda, Türkiye'nin özgür olmayan ülkeler kategorisine alınmasında, siyasi haklar ve bireysel özgürlüklerde yaşanan gerileme gerekçe olarak gösterilmiştir.

 Türkiye'nin notu için "2014'ten bu yana düşüyor" denildiği, 195 ülkenin ele alındığı Raporda, "özgür olmayan ülkeler" kategorisinde 49 ülke bulunduğu, bu durumun dünya nüfusunun yüzde 25'ne tekabül ettiği, 88 ülkenin ise "Özgür olan ülkeler" kategorisinde olduğu belirtilmiştir. Listenin en altında ise Suriye, Güney Sudan ve Eritre'nin yer aldığı belirtilmiştir.

 27 Eylül 2017 tarihinde Başbakanın yanıtlaması istemiyle vermiş olduğum 7/17652 esas numaralı yazılı soru önergesinde, Türkiye'nin 22 Eylül 2017 tarihi itibariyle dünya genelinde Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında kaçıncı olduğu sorusuna, 1 Aralık 2017 tarihinde Başbakan Yardımcısı "Basın özgürlüğü endeksleri, Batı merkezli kuruluşlar tarafından hazırlanmakta ve basın özgürlüğü kavramım Batı merkezli ele almakta olup, ülkelerin içinde bulundukları özgün koşulları göz ardı etmektedir." ifadeleri ile yanıt vermiştir.

 Bu yanıt ile AKP Hükümetleri döneminde, Türkiye'nin, adeta bir yasaklar ülkesine nasıl dönüştürüldüğü, özgürlüklerin nasıl kısıtlandığı açıkça ifade edilmektedir.

 Son bir buçuk yılda 160'tan fazla yayın kuruluşu kapatılmış, 150'den fazla gazeteci tutuklanmıştır. Türkiye'nin son 10 yılda 34 puan kaybederek, özgürlüklerin en çok gerilediği ülke olması ve 2017'de siyasi haklar ve bireysel özgürlüklerin 10 yıldan uzun bir süredir en kötü düzeyde olduğu ifadeleri ise dikkat çekicidir.

 AKP Hükümetleri döneminde Türkiye'nin "kısmen özgür" kategorisinden "özgür olmayan ülkeler" arasına alınması, son 10 yılda 34 puan kaybederek, özgürlüklerin en çok gerilediği ülke durumuna gelmesi, 2017'de siyasi hakların ve bireysel özgürlüklerin 10 yıldan uzun bir süredir en kötü düzeyde olması göz önünde bulundurularak, Türkiye'deki siyasi hakların, bireysel özgürlüklerin ve basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler