Tarihi meclis binaları yenileniyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı, İkinci Meclis binasında bulunan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yıpranan balmumu heykelinin yerine yenisini yaptırıyor. Ata'nın yeni balmumu heykelinin yer alacağı İkinci Meclis ve Cumhuriyet'in kuruluşuna tanıklık eden Birinci Meclis binaları, restorasyonun ardından 29 Ekim'de yeniden ziyarete açılacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Cumhuriyet Bayramı'na kadar tarihi birinci ve ikinci mecliste restorasyon çalışmaları yürütecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, yaptığı açıklamada, Ulus'taki tarihi Meclis binalarında restorasyon çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini söyledi. Genel restorasyonun tamamlanması için çaba gösterdiklerini anlatan Düzgün, ''Kurtuluş Savaşı yıllarında hangi şartlar içinde bulunulduğunu, Meclis'in açılmasıyla ilgili dönemleri yansıtan film ve belgeseller hazırlama yönünde çalışmalarımız da var'' diye konuştu.
İkinci Meclis Binası'nda öncelikle çok eski durumda bulunan elektrik tesisatının ele alındığını ifade eden Düzgün, binaların içindeki mobilyaların yeniden gözden geçirildiğini, orijinal fotoğraflarda bulunduğu halde binalarda yer almayan avize gibi bazı aksesuarların da imalatına başlandığını kaydetti.
Düzgün, genel çatı bakım ve onarımının gerçekleştirildiğini, boya ve badana yapıldığını belirterek, İkinci Meclis Binası'nda yer alan, Atatürk'ün balmumu heykelinin yeniden hazırlatıldığını söyledi. Düzgün, Meclis Başkanlık Divanı'nda yer alan mebusların balmumu heykellerinin de yenileneceğini belirtti.
Parlamento binaları
Milli parlamentonun ilk toplantısını yaptığı, Ankara'nın Ulus semtinde yer alan Birinci Meclis Binası'nın yapımına 1915 yılında mimar Hasip Bey tarafından başlandı. Atatürk'ün 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelişinden sonra, yapının Meclis binası olarak kullanılmasına karar verildi.
Binanın Meclis toplantısına uygun bir duruma getirilmesi için gerekli onarım ve düzenleme görevi birinci dönem Bursa Milletvekili Necati Bey'e verildi.
İlk parlamento binası, 22 X 43 metre boyutlarında, bodrum üzerine tek katlı, büyük bir toplantı salonu ile küçüklü büyüklü 9 odalı bir taş yapıydı. Dış cepheler, kemerler, geniş saçaklar ve iki balkonla zenginlik ve derinlik kazandırılmıştı.
Devletin kuruluşu ve Kurtuluş Savaşı'nın tüm askeri ve siyasi kararların alındığı, Cumhuriyet'in ilan edildiği bu küçük bina, 18 Ekim 1924 tarihine kadar kullanıldı.Tarihi bina, daha sonraki yıllarda ''Kurtuluş Savaşı Müzesi'' olarak düzenlenerek ziyarete açıldı.
TBMM'nin ikinci binasının yapımına, 1923 yılında mimar Vedat Bey tarafından başlandı ve kısa zamanda tamamlanarak 18 Ekim 1924'te kullanıma açıldı.
Aynı semtte ve ilk parlamento binasına yaklaşık 100 metre uzaklıkta bulunan bina, bodrum kat üzerine iki katlı olarak tasarlandı. Yapının iç bölümleri, ortadaki genel kurul toplantı salonunun üç kenarına dizilirken, üst kattaki tavanlar Osmanlı bezeme motifleriyle süslendi.
Büyük toplantı salonunda dinleyici locaları yer alırken ve yıldız motifleri ile süslü ahşap panolar bulunan binanın dış cephelerinde ise taçkapı, kemerler, saçaklar ve yer yer çini süslemeler bulunuyor.Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren, Türk siyasi tarihinin önemli gelişmelerinin yaşandığı ikinci TBMM Binası, 36 yıl kullanıldı. Bu bina, daha sonra ''Cumhuriyet Müzesi'' olarak düzenlendi.
Cumhuriyet'in kuruluşuna tanıklık eden birinci meclis ve Türk saiyasi tarihinin ikinci meclis binaları 29 Ekim'de yeniden ziyarete açılacak.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza