Tarım yeniden keşfedilmeli
İşlenmemiş gıda fiyatlarında başlayan hareketliliğin iki yıl içinde işlenmiş gıda ve raf fiyatlarında hızlı bir yükselişe dönüştüğüne dikkat çeken gıda sanayicileri, Türkiye’nin elindeki potansiyeli hiç olmazsa bu dönemde fark etmesi, tarım ve hayvancılığın yeniden keşfedilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Birkaç yıl önce başlayan ancak bu yıl doruk noktasına ulaşan gıda ve beslenme sorunu, gıda sanayicisini harekete geçirdi. Fiyatların küresel olarak sekiz yılda dört katına çıktığını belirterek Türkiye’nin geç olmadan önlem almasına vurgu yapan gıda sanayicileri, bir gıda farkındalığı yaratmak için de duyarlı olan tüm kesimlerin katkı sunması konusunda yardım istedi. Krizin Türkiye için bir fırsata dönüşebileceği görüşünde olan sanayici, tarımın yeniden şekillenmesini istiyor.
Bu yılın en önemli gündem maddelerinden biri olan gıda sorunlarını görüşmek üzere bir grup gazeteciyle bir araya gelen Türkiye Gıda Sanayi İşverenler Sendikası yöneticileri, Türkiye’de özellikle tarım ve hayvancılığın en az imalat sektörü kadar, hatta daha yaşamsal olduğunun keşfedilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Dünyadaki gıda fiyatlarının talep yönlü ve arz yönlü etkileri olduğu kadar, başka faktörlerden de kaynaklandığını anlatan Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Necdet Buzbaş, spekülatif sermayenin petrol, emtia ve tarım ürünleri ticaretinde rol almaya başlamasıyla hızlı bir yükseliş yaşadığını dile getirdi. “Amerikan finansman merkezi Wall Street’teki yatırım fonlarının Amerika’nın buğdaydaki Vadeli İşlemler Borsası’nın işlemlerinin yüzde 40’ına, mısırda da en az yüzde 20’sine sahip olmaları bunun en güçlü kanıtıdır” diyen Buzbaş, temel gıda fiyatlarındaki artışın ortaya koyduğu tablonun kazananlar ve kaybedenlerinin analiz edilmesi durumunda, kaybedenlerin geri kalmış net gıda ithalatçısı ülkeler olduklarını söyleyebileceklerini belirtti.
Gıda fiyatları üzerinde nüfus artışı, protein gereksinimi ve biyoyakıt ile küresel ısınma ve petrol fiyatlarındaki artışının önemli birer etken olduğunu anlatan Buzbaş, Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Teşkilatı’nın mevcut durumun çözümlenebilmesi için önerilerini de şöyle sıraladı: Fakir bölgelerdeki insanlar için gereksinimleri karşılayacak geniş kapsamlı önlemler alınmalı, tarım ve tarımsal teknolojiye yatırım yapılarak arttırılmalı ve gelişmiş ülkeler biyoyakıt politikalarını mutlaka gözden geçirmeli...
Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün Roma’da 3 Haziran’da yaptığı zirvede benzer kararlar aldığını hatırlatan Buzbaş, Türkiye’de de mutlaka tarım ve hayvancılığın yeniden keşfedilmesi gerektiğini vurguladı. Soruları da yanıtlayan Buzbaş, Türkiye’nin potansiyelinin güçlü olduğu alanları mutlaka iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizerek “Türkiye’deki gıda üretimi ile ilgili sorunların çok iyi yönetilmesi gerekir. Taban fiyatlar mutlaka çiftçinin geçimini sağlayacak şekilde ayarlanmalı. İstanbul’da 15 milyon nüfus var, Türkiye’nin tarımdaki insan sayısı yüzde 40’tan yüzde 23’e geriledi. Tarım üretimi olmazsa ne yiyeceğiz? Ülkenin ürün desenleri en etkili şekilde değerlendirilmeli” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği