Tarlada değil, okuldayız

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin ‘Eğlenceli Bilim’ işbirliği içinde yürüttüğü sosyal sorumluluk projesinde yüzlerce çocuk, yaz döneminde tarlalarda çalışmak yerine düzenlenen yaz kamplarında uygulamalı aktif katılımın merkeze alındığı atölye çalışmalarında hayatı öğreniyor.

Yayınlanma: 03.09.2016 - 22:52
Abone Ol google-news

10 yaşındaki Ela, sabah 05.00’te kalkıp tarla çapalamaya gittiğini anlatıyor. “Yoruluyor musun” sorusuna cevabı ise “Yoruluyorum ama annem babam da yoruluyor.’’ Bu çok olgun, duyarlı cümleden sonra diyecek laf kalmayınca 5. sınıf öğrencisi Ela’nın, Kısa Film Animasyon Atölyesi’nde hamurdan yarattığı kahramanlara odaklanıyoruz. Çöp adamlar, yıldızlar, çiçekler, kalpler, birazdan “stop motion’’ tekniğiyle canlanacak, hikâye oluşturacak.

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (ESİAD) “Eğlenceli Bilim” işbirliği içinde tarım sektöründeki çocuk işçiliğinin önlenmesi için başlattığı “Eğlenceli Bilim Ege Köylerinde’’ projesinin nasıl uygulandığını görmek üzere İzmir Kınık Arpaseki Köyü İlkokulu’ndayız. Her yaştan çocuklar değişik sınıflarda eğlenceli etkinlikler yapıyor, kimileri de bahçede oyun oynuyor, darbukalarla ritim tutuyor.

ESİAD, çocuk işçiliği ile mücadelede yer almaları gerekliliğinden hareketle, Ege Bölgesi’ndeki çiftçi ailelerin çocuklarının, öncelikle eğitimlerinin tamamlamalarına ve çocukluklarını yaşamalarına destek olmak üzere bu projeyi başlatmış.

Proje kapsamında çiftçi ailelerin 9-12 yaş aralığındaki çocuklarına yönelik yaz kampları düzenleniyor. Geliştirilen eğitim programları sayesinde; çocukların tarlada

çalıştırılmasının önüne geçilmesi, tarımsal faaliyetin dışında tutulması ve temel öğrenme teknikleri konusunda donanım kazanmalarının sağlanması ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunulması hedefleniyor.

 

526 çocuğa ulaşıldı

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, “Bu projeyle asıl amacımız çocuk işçiliğini önlemek” diyor. Güçlü’nün verdiği bilgilere göre, 2015 yılında Denizli’nin Tavas ilçesinde başlatılan projede, 2 haftalık yaz kampları ile 2 köyde toplam 82 çocuğa ulaşılmış. Yarattığı etki ve elde edilen başarı sonucunda proje ikinci yılında, Ege Bölgesi’ndeki dört ilde (İzmir, Manisa, Aydın, Uşak) yer alan sekiz farklı köyde de uygulanmaya başlanmış. Bu yaz toplam 526 çocuğa ulaşılmış.

Mustafa Güçlü, projeyi şöyle anlatıyor: “ESİAD’ın ‘Eğlenceli Bilim’ işbirliği içinde yürüttüğü sosyal sorumluluk projesi sayesinde yüzlerce çocuk, okulların tatil olduğu yaz döneminde tarlalarda çalışmak yerine düzenlenen yaz kamplarında uygulamalı aktif katılımın merkeze alındığı atölye çalışmalarına katılıyor. Çocukların, temel öğrenme teknikleri konusunda donanım kazanmalarının sağlanması hedefleniyor.”

 

Say say bitmez

Çocuklar, okuldaki 3 ayrı sınıfta 3 ayrı atölye çalışması içindeler. Animasyon atölyesinde yarattığı kahramanları canlandırmakla meşgul Arda’ya, neler yaptığını sorduğumuzda ‘’Ne kadar saysam bitmez’’ diyerek bizi başından savıyor ve öyküsünü filme dönüştüreceği masanın başına oturuyor. 11 yaşındaki Yiğit Can da, sabırla animasyon film çalışmasını sürdürüyor. 9 yaşındaki Ülzade’nin tercihi ise kutu oyunları, hamur çalışmaları ve satranç.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler