Tecavüz ‘rızayla’ aklanacak

AKP’li vekillerin gece yarısı Meclis’e sunduğu ve çocuklara yönelik cinsel istismarda bulunan kişilerin mağdurlarla evlenmesi durumunda cezaevinden çıkmasını sağlayacak düzenleme, açıklananın aksine vahim sonuçlar ortaya çıkaracak.

Yayınlanma: 18.11.2016 - 20:51
Abone Ol google-news

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, düzenlemenin tecavüzcülere af getirmeyeceğini savunarak, “Kesinlikle cinsel istismar suçunu cebir, tehdit, hile ve iradeyi sakatlayan yöntemle işleyenler bu suçun kapsamı dışındadır” dedi.

Ancak tasarının sonuçları, Bozdağ’ın açıkladığı gibi olmayacak. Düzenleme bu haliyle, çocuklara yönelik cinsel istismar suçlularını geniş affın kapısını aralıyor. Buna göre 16 Kasım 2016 tarihine kadar işlenen ve mağdurun “rızasının” olduğu cinsel istismar suçlarına verilen cezalar ertelenecek. Cezaevinde olan 3 bin kişinin de infazı durdurularak tahliye edilecek. Ancak madde, cezaevleriyle sınırlı değil. Halen soruşturmaları yargıda süren ve hatta henüz adliyeye yansımayan buna benzer cinsel istismar vakalarında da fail kurtulacak. 15 yaşın altında “rızayla” evlenme olaylarının tümünde şüpheli cezaevine girmeyecek.

Düzenleme, cebir ve şiddet kullanılarak yaşanan tecavüz vakalarına da af getirme sonucu doğruacak. Örneğin 15 yaşından küçük kız çocuğuna 16 Kasım 2016 tarihinden önce cinsel istismarda bulunan bir kişi, “Biz rıza ile birlikte olduk, evlenmek istiyoruz” derse ve mağdur çocuğun da “Rızam vardı” şeklinde ifade vermesi halinde cezaevine girmekten kurtulacak. Burada şüphelilerin mağdurlar üzerinde baskı kurması veya aileyi maddi yardım karşılığında “rıza karşılığı” evlenmeye ikna etmesi yeterli olacak. Taraflar mahkemede bu yönde ifade verdiği anda, birçok tecavüz zanlısı cezalandırılamayacak. Maddede, “mağdur ile failin evlenmesi durumunda” şartı olduğu için örneğin mağdurun evlenmesi için en az 17 yaşında olması gerekiyor. 14 yaşında olan bir mağdurun, nasıl evleneceği soru işareti yarattı. Bu durumda mağdurun evlenme yaşı gelene kadar, failin cezaevine girip girmeyeceği net değil.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler