Tehlikeli atık satışı tescillendi

TRT, 1. derecede risk içeren elektron tüplerini sektöre farklı bir şirkete sattı.

Yayınlanma: 17.04.2012 - 06:04
Abone Ol google-news

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, AB normlarına göre 1. derecede tehlikeli atık sayılan 6 bin 131 elektron tüpünü asıl işi mermercilik olan şirkete satan TRTnin, satış konusunda ilgili kurumlardan görüş almadığını bildirdi. Bakanlık, ihaleyi kazanan firmanın, atıkların işlenmesi ile ilgili hiçbir lisansının olmadığını, tüplerin bazı modellerinde düşük miktarda radyoaktif madde bulunabileceğini kaydetti.

Cumhuriyet, tehlikeli atık statüsündeki 6 bin 131 elektron tüpünü, 2009 yılında ihaleyle 321 bin TL karşılığında asıl işi mermercilik olan şirkete sattığı kamuoyuna duyurmuştu. TRTde örgütlü Haber-Sen bu süreçte, insan sağlığının tehlikeye atıldığı, çevrenin kirletildiği ve suç işlendiği gerekçesiyle TRT Yönetim Kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuş, sorumlular hakkında idari yaptırım kararı uygulanması için Çevre ve Orman Bakanlığına başvurmuştu. Başbakan Erdoğan, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Yönetim Kurulu Üyeleri hakkında soruşturma yapılmasına gerek olmadığını bildirmişti.

Tüm bu sürecin ardından Haber-Senin şikâyetini inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sendikaya 1 yıl sonra verdiği yanıtta çarpıcı saptamalara yer verdi:

* Ak Mermer İşletmeciliği San. ve Tic. Ltd. Ştinin atıkların işlenmesi ile ilgili hiçbir lisansının olmadığı,

* Bazı modellerde çok düşük miktarda radyoaktif madde bulunabileceği,

* Atıkların satışında yapıldığı ve ilgili kurumlardan görüş alınmadığı tespit edilmiştir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler