Tek adamlığa garip savunma

Genel seçimler yaklaşırken başkanlık sistemi konusundaki açıklamalarının dozunu artırmaya başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz bu ülkede bir daha milli şef özentileri çıkmasın diye, hiç kimse mürebbi edasıyla parmağını sallayarak milleti terbiye etmeyi aklından geçirmesin diye başkanlık sistemini teklif ediyoruz” dedi.

Yayınlanma: 04.02.2015 - 22:10
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin olarak “Biz bu ülkede bir daha milli şef özentileri çıkmasın diye başkanlık sistemi diyoruz. Bir daha vesayet odaklarından güç alınarak milletin iradesi hiçe sayılmaya kalkışılmasın diye başkanlık sistemi istiyoruz. Hiç kimse millete efendilik taslamayı mürebbi edasıyla parmağını sallayarak milleti terbiye etmeyi aklından geçirmesin diye başkanlık sistemini teklif ediyoruz” dedi.

Erdoğan, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ile beraberindeki heyeti kabulünde konuştu. Başkanlık sistemi tartışmalarına değinen Erdoğan, “Artık Türkiye’deki bu idari yapıda elbise Türkiye’ye dar geliyor. Artık bunu aşmamız lazım. Türkiye’yi hâlâ eskinin kriterleri ile, ölçüleri ile, eskinin parametreleri ile değerlendirenler bu gerçeği göremiyorlar. Yeni, büyük Türkiye’yi anlamayanlar, başkanlık sitemi tartışmasında da yanlış yerde duruyor, yanlış pencereden bakıyorlar” diye konuştu.

 

‘Parmak sallayarak terbiye etmeyi düşünmesinler’

“Biz bu ülkede bir daha milli şef özentileri çıkmasın diye başkanlık sistemi diyoruz” diyen Erdoğan, “Bir daha vesayet odaklarından güç alınarak milletin iradesini hiçe sayılmaya kalkışılmasın diye başkanlık sistemi istiyoruz. Hiç kimse millete efendilik taslamayı mürebbi edasıyla parmağını sallayarak milleti terbiye etmeyi aklından geçirmesin diye başkanlık sistemini teklif ediyoruz” dedi.

Erdoğan, başkanlık sistemini milletin kendi iradesiyle istemesi halinde yerine getireceğini dile getiren Erdoğan, “Şunu söylüyorum; 7 Haziran bu ülkede milletimizin Yeni Türkiye için irade ortaya koyma günüdür. Milletimiz kime bu yetkiyi verecek olursa bu yetkiyi alan da anayasayı yapacak bir güçle alsın ki gelsin hem yeni Türkiye’nin temellerini atsın hem de yeni anayasa ile birlikte isterse başkanlık sistemini getirir istemezse getirmez. Karar milletindir benim değil” dedi.

Muhalefetin “Erdoğan denetim mekanizmalarını kaldırıyor” eleştirilerine de değinen Erdoğan, “Haşa haşa. Amerika’da çift kamaralı bir sistem var. Bu çok korumalı bir sistem. Biz de çift olmasın tek olsun diyoruz. Bu parlamento neye müsaade ederse başkan onu yapabilir, o kadarını yapabilir. Sen tercihlerinden dolayı gece gündüz millete hakaret et, seçim günü gelince destek iste. Göbeğini kaşıyan adam dediğin millet sana oy verir mi? Oy vermez. Ülkeyi yönetme sorumluluğunu hiç vermez” dedi.

 

‘Bize diktatör diyenler...’

AKP ve kendisi hakkındaki diktatör eleştirilerine de yanıt veren Erdoğan, “Bize diktatör diyenlerin kendi partilerinde, camialarında yaşanan en küçük bir farklılığa nasıl tahammülsüz olduklarını gördük. İhraç ediyorlar mı? Ediyorlar. Hadi tahammül edin” ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile arasını bozmak isteyenler olduğunu dile getiren Erdoğan, “Amerika en ileri demokrasi, ekonomi, deniliyor değil mi? Amerika ne ile idare ediliyor. Başkanlık sistemiyle. Şahsım olması, başkası olması önemli değil. Millet kimi bu noktada layık görüyorsa onu getirecektir. Başbakan’la benim arama bir şeyler sokmaya çalışıyorlar. Kusura bakmasınlar biz dertliyiz. Milletimize bedel ödettirecek hiçbir kararın altında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası olmaz” diye konuştu.

Erdoğan, içgüvenlik paketine yönelik eleştirilere de “Sokağa dökülürüz diyorlar. İç güvenlikle ilgili yasal bir çalışma var. Molotof suç olmayacakmış. Böyle bir mantık olabilir mi? Siyasetçi, ‘ben elinde molotof olanların önünde giderim’ diyor. Böyle bir mantık olabilir mi? Milletimiz bunları hep muhalefete mahkûm edecektir” savunması yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler