Teklif kabul edildi!

"Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen yasa tarafından tanınan soykırımların varlığının inkarının cezalandırılması" yasa teklifinin kabul edilmesinin ardından yapılan genel oylamada yasa teklifi oy birliği ile kabul edildi. Oylamaya 50 parlamenter katıldı. Katılanlardan 6'sı hayır oyu kullandı.

Yayınlanma: 22.12.2011 - 08:36
Abone Ol google-news

Fransa Ulusal Meclisi, genel oylamada yasa teklifini iktidar partisi Halk Harekat Birliği'nin (UMP) milletvekili Valeri Boyer'in hazırladığı şekliyle, değişiklik yapmadan oybirliği ile kabul etti.

"Fransa Ulusal Meclisi'nde kabul edilen yasa tarafından tanınan soykırımların varlığının inkarının cezalandırılması" yasası, 1 yıl hapis ve 45 bin euro para cezası öngörüyor.
Fransa Ulusal Meclisi, sözde Ermeni soykırımına ilişkin "Fransa, 1915'te Ermenilerin maruz kaldığı soykırımı tanır" ifadesinin yer aldığı yasa tasarısını 2001'de kabul etmişti.
Karara sert tepki veren Ankara, Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Sönmez Köksal'ın Ankara'ya çağırmıştı.

Genel kurulda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer söz aldı. Daha sonra siyasi grup sözcüleri ve hükümet adına bir bakan yasa teklifiyle ilgili görüşlerini dile getirdi. Meclisteki bu konuşmaların ardından 12 milletvekili daha konuşma yaptı.

50 vekil oyladı

Fransa Meclisi Genel Kurulu'nda yapılan oylama sırasında salonda yaklaşık 50 vekil bulunuyordu. Bu da 577 üyeli meclisin yaklaşık yüzde 10'una denk geliyor.

 

Fransız bakandan ilginç özür

Parlamentoyla ilişkilerden sorumlu Fransız bakan, "Adalet Bakanının burada olmayışından dolayı sizlerden özür diliyorum. Çünkü kendisi şuanda Cumhurbaşkanı ile birlikte bir uyuşturucu ile mücadele başlıklı bir toplantıda" dedi.

İsviçre de inkar yasasını tanıyor

Fransa'dan sonra İsviçre'de 2003'de İsviçre Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Konsey sözde Ermeni soykırımını tanıyan bir tasarıyı kabul ederek Fransa'dan sonra "Ermeni soykırımı"nı resmen tanımıştı.

İsviçre, 2005 yılında ise Ermeni olaylarının soykırım olmadığını söyleyenlere ceza öngören yasayı kabul etmişti.

Türkiye İsviçre'nin kararını bir nota ile protesto edip "kararı şiddetle kınadığını" açıklamıştı ve Türkiye ve Fransa arasındaki diplomatik ilişkiler sarsılmıştı.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, 2004'de Türkgücü Derneği tarafından Winterhur'da düzenlenen bir konferansta Ermeni iddialarının aksini savunan bir tebliğ verince İsviçre makamları Halaçoğlu hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı.
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise, 2005'de Lozan'da yaptığı konuşma nedeniyle İsviçre mahkemesince yargılanmış ve 2007'de 90 gün ertelenmiş hapis cezasına ve 3.000 İsviçre Frankı para cezasına çarptırılmıştı.


İlgili haberler için tıklayınız:


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler