Telaşa mahal var!
13 Aralık Cuma akşamüzeri saatlerinde Audioban firmasının ofisinde toplandık. Konumuz hem Rashit topluluğunun 1999 yılında kaset ve CD olarak basılan “Telaşa Mahal Yok!” albümünün yirminci yılı münasebetiyle ilk kez basılan plağını hem de doksanların müzikal ortamını konuşmak. “Telaşa Mahal Yok” resmi bir plak şirketi (Kod Müzik) tarafından basılan bandrollü yasal ilk Türk punk albümü. Topluluk üyelerinin de (solist Oğuz, davulcu Gökhan, basçı Bülent, gitarcılar Tolga ve Atilla) hazır bulunduğu koyu ve keyifli sohbetten sonra aynı akşam yapılacak konseri beklerken zamanı yuvamızda, Akmar Pasajı’nda değerlendirdik.
Konserin yapılacağı The Wall, 14 Haziran 2019 tarihinde açılmış; Neşet Ömer Sokak’ta, daha önce Taşra Kabare’nin bulunduğu yerde. Akmar Pasajı’nın hemen sırasında, yanı başında; iki katlı, çiçeği burnunda bir mekân. Girişinde bar, yaklaşık 400 kapasiteli alt katında ise konser salonu var. Burada ellerinden geldiğince iyi müziğe yer veriyorlar.
Merdivenlerin bitimindeki asansör kapısının önüne minicik bir masa atmışlar; üzerine Dead Generation Records sahibi Semih kasetleri, plakları, fanzin ve rozetleri dizmiş, satıyor.
İSVİÇRE’DEN THE LOVERS
Saat ona doğru ilk topluluk Aynasızlar, eşyanın tabiatı gereği az insana çalıyor, çünkü içeriye girecekler henüz kıvama gelmemiş. On buçukta sahneye çıkan İsviçreli çılgın üçlü The Lovers çok güzel bir sound’a sahip. Enerji pompalayan müzikleriyle içeridekilere gaz veriyor ve Türkçe “Bu akşam Rashit için buradayız” diyorlar. İyi sololarla döşenmiş hararetli ve gürültülü müzik kalabalık arasında ufak çapta bir pogoya sebebiyet verince olan birkaç şarap kadehi ve bira bardağına oluyor. Tüm bunlar olup biterken Rashit üyeleri de kalabalığın arasına karışıyor; az sonra sahneye çıkacak gibi değil, dostlarının arasında sohbete gelmiş insanlar mütevazılığı içinde davranıyorlar. Saatler gece yarısını gösterirken de “Altıdan Dokuza” ile faaliyete geçiyorlar. Arada sigaraya çıkanlar da ilk notayla birlikte salona akın ediyor. İlk beş şarkı “Telaşa Mahal Yok” albümünden.
ERKİN KORAY’DAN PARÇA
“Şark Cephesi”, “Paran Yoksa Öl”, “Katilin Adı Yok” arka arkaya çalarken “stagedive” yapmak isteyen punk kıyafetli irikıyım bir delikanlı yetkililer tarafından engellenince, protesto amacıyla konseri terk etmeye yelteniyor. Ancak durumun farkına varan topluluk üyeleri sıradaki şarkıda onu sahneye davet ediyor ve “Çok mu Zor?”a vokal eşliği yaptırarak gönlünü alıyorlar.
Listedeki tek “kavır” Erkin Koray klasiği “Gaddar” olurken arkasından diğer albümlerden şarkılar geliyor. “Teker Teker”de davula Onat geçiyor. Son şarkıda ise sahne karnaval yerine, konser ise bir moda defilesine dönüşüyor. Sahnede 50 kişi bir ağızdan “Dinozor”u söylüyor.
İçeride sadece albümün çıktığı günleri bir genç olarak yaşamış insanlar yok; daha sonraki kuşaktan meraklılar da orada. Aradan bir kuşağın gelip geçmesine rağmen Rashit’in o günlerde yazdığı şarkılar halen güncelliğini koruyor. Sorunlar pek değişmemiş, çözümler ise kapımızdan bile geçmemiş. Demek ki neymiş: Telaşa Mahal Var’mış!!! muratbeser@muratbeser.com
En Çok Okunan Haberler
- Ayşe’yi siz öldürdünüz!
- 'Erdoğan dönemi artık kapandı'
- Ölüm nedeni belli oldu
- AKP’li üyeler bütçe oturumunu terk etti
- İstanbul'da metro yangını
- AKP döneminde ne kadar harcanmıştı?
- 5 çocuğunu kaybeden anne yalanladı
- Soylu'dan 'Özür dileriz' çıkışı
- İşte AKP'li belediyelerin 'etkinlik' harcamaları!
- Bahçeli profil videosu, el yükseltme, şifre çözme