"Telefon görüşmeleri iddianameden çıkarılsın"

Odatv davasında sanık avukatları, suçla ilgili olmayan telefon görüşmelerinin iddianame ve eklerinden çıkarılmasını istediler.

Yayınlanma: 03.10.2011 - 13:37
Abone Ol google-news

Ergenekon kapsamında açılan Odatv davasında sanık avukatları, suçla ilgili olmayan ve özel hayatın gizliliğini ihlal eden telefon görüşmelerinin iddianame ve eklerinden çıkarılmasını istediler.

Avukatlar Hüseyin Ersöz ve Serkan Günel, Odatv İddianamesi’nin ek delil klasörlerinde yer alan telefon tapelerinin büyük bir kısmında “özel hayatın gizliliğine ilişkin” konuşmalar içerdiğine dikkat çektiler. Avukatlar, telefon tapelerinin hukuka uygunluk denetiminin yapılması ve delil klasörlerinden çıkartılması talebinde bulundular.

Odatv davasında tutuklu sanıklar Doğan Yurdakul, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Muhamet Sait Çakır, Coşkun Musluk’un avukatları Hüseyin Ersöz ve Serkan Günel tarafından davaya bakan İstanbul 16 Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na verilen dilekçede, iddianame ve ek klasörlerdeki telefon görüşmelerini ve dokumanlarına ilişkin haberler yayınlandığına dikkat çekildi. Dilekçede şu konuların altı çizildi:

“İddia makamı, iddia konusu ile ilgisi bulunmayan özel hayata ilişkin telefon görüşmelerinin tapelerinin tamamına ek klasörlerde yer vermiş bulunmaktadır. Oysa ki bunların ek klasörlerde yer alması CMK 135. Madde kapsamında hukuka aykırı bir işlemdir. Mahkemeniz tarafından iddianamenin kabulü aşamasında bu incelemenin yapılmaması ise bir başka eksikliği oluşturmaktadır.”

Dilekçede CMK 34. maddesi göndermesi ile 230. madde hükümlerine göre “delillerin hukuka uygunluk denetimi”nin yapılması durumunda, dijital kayıtlar ile telefon görüymelerinin özel hayata ilişkin kısımlarının ek klasörlerde yer almasının önüne geçilmesinin mümkün olabileceğin kaydedildi.


Savunma hakkı

Avukatlar dilekçelerinde şu taleplerde bulundular: “Anayasa’nın 20 ve 22. Maddeleri ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. Maddesi çerçevesinde mahkemeniz tarafından verilecek bir ara karar ile ek klasörlerde yer alan telefon görüşmelerinin iddianamede atıf yapılmayanlarının isnatlarla doğrudan bir bağlantısı bulunmadığından dosyadan çıkarılmasına karar verilmesini ‘Savunma Hakkı’ ve ‘Silahların Eşitliği Prensibi’ çerçevesinde arz ve talep ederiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler