Telekulak her yerde

İç talebin düşmesiyle dış açığın küçüldüğü ocak ayı dış ticaret verilerinde en büyük sürprizi kayıt cihazları yaptı.

Yayınlanma: 28.02.2014 - 23:16
Abone Ol google-news

Dış ticaret açığı ocakta, ithalattaki artış oranının aralıktaki yüzde 16.7 seviyesinden yüzde 2.6’ya gerilemesinin desteğiyle yüzde 6.8 azalarak 6.82 milyar dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ihracat TL’nin zayıflamasının da etkisiyle ocak ayında yüzde 8.6 artışla 12.47 milyar dolara çıktı. İthalat ise yüzde 2.6 artışla 19.29 milyar dolar oldu. İthalat artışındaki yavaşlamada iç talebin yavaşlaması etkili oldu.

TÜİK verilerine göre 2013’te ise ithalatın yüzde 55.4’üne karşılık gelen kısmı “sadece televizyon kameralarının aldığı ses ve görüntüleri kaydedebilen kameralar” kategorisinde yapıldı. Bu kategoride ithalat bir önceki yıla göre yüzde 56 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre; ocakta bir önceki aya göre ihracat yüzde 4.5 arttı, ithalat ise yüzde 1.2 azaldı. Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller kaleminde ocakta ihracat yüzde 22.1 azalışla 538 milyon dolar, ithalat ise yüzde 41.3 azalışla 453 milyon dolar oldu. Enerji ithalatı ise ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.2 artarak 4.89 milyar dolar oldu.

Akbank Ekonomik Araştırmalar’ın yayımladığı notta, tüketici güven endeksinin şubatta son dört yılın en düşük seviyesine gerilediği hatırlatılırken, ocak ayında otomobil satışlarının gerilediği ve tüketici kredilerinde kademeli yavaşlama eğilimi yaşandığına vurgu yapıldı.

50 milyon dolarlık ithalat

 

* Geçen yıl ses ve görüntü kaydeden cihazların ithalatı hızla arttı.

* İthal edilen kayıt cihazı hacmi 50 milyon dolara ulaştı.

* Ses ve görüntü kaydedicilerin adedi 27.7 milyon oldu.

* Ses ve görüntü kaydedicilerin satış hacmi 28 milyon doları buluyor.

* Ses ve görüntü kaydedicilerin ithalatı yüzde 56 arttı.

* Elektrikli diğer ses frekans yükselteçleri adedi 14.4 milyon oldu.

* Kaydedilen sesi tekrar vermeye özgü cihazların hacmi 6.2 milyon dolara çıktı.

* Verici diğer cihazların hacmi 1.1 milyon dolara yükseldi.

* Kayıt cihazı ithalatında Çin’in oranı yüzde 60.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler