Televizyonla aranızda kaç santim olmalı

Televizyon izlerken, televizyona olan yakınlığınız göz sağlığınız için önemli. Peki ideal mesafe nasıl ayarlanmalı?

Yayınlanma: 22.08.2014 - 15:06
Abone Ol google-news

“Televizyonu o kadar yakından izleme!” uyarısı ile çok sık karşılaştığımız kesin ama kaçımız bunu dikkate alıyor? Daha doğrusu kaçımız bu ‘yakınlığın’ mesafesine ilişkin bir fikre sahip?

Göz Sağlığı Uzmanı Levent Akçay, televizyonla izleyici arasındaki uzaklığın ekranın büyüklüğüne göre değiştiğini belirtti ve nasıl hesaplanacağını anlattı. 

Çocuklar neden televizyonu yakından izler

Çocuklar kısa kol boyuna sahip olduğundan ve yakın-uzak arasında çok rahat uyum yapabildiklerinden dolayı televizyonu yakından izlerler. Kısa kol boyu çocuklara önündeki ekrana ulaşma güdüsü verir. Çocuklar dokunmak ve önündeki ekrana hakim olmak ister. Televizyona yakın oturma sebeplerinden bir budur. 

Diğer ve en önemli sebep ise çocukların uzak ve yakın bakışları arasındaki uyum gücünün erişkinlere göre yüksek olmasıdır. Çok yakındaki ve uzaktaki cisimleri erişkine göre daha rahat netleştirirler. Fakat bu durumun istisnaları da vardır. Çocukta miyop veya astigmat gibi gözlük gerektiren bir durum varsa ve gözlük kullanmıyorsa görebilmek için televizyona çok yaklaşması gerekir. Bu çocukların ayrımını yapabilmek için ders yaparken ya da bir şekil çizerken durumuna bakmak gerekir. Eğer çocuk defteri ile gözü arasında çok az mesafe bırakıyorsa yani deftere kapanarak çalışıyorsa ve çizimini de aynı şekilde çok yakından yapıyorsa miyop ya da astigmat olabilir. Bu durumda göz hastalıkları uzmanınca ayrıntılı bir muayenesi şarttır. 

Televizyon izleme mesafesi nasıl hesaplanır

Günümüzde plazma, LCD gibi giderek ekran çapı büyüyen bir teknoloji mevcut. Yıllar önce 38 cm ekrandan televizyon izlerken günümüzde çok daha büyük televizyonlarla yaşıyoruz. Bu nedenle ideal televizyon izleme uzaklığı da ekran boyutuna göre düzenlenmelidir. 

Hesaplaması ise oldukça kolay. Televizyonun dikdörtgenin bir köşesiyle çaprazında bulunan köşesi arasında çizilen çizgi anlamına gelen diyagonal ölçüsü baz alınır. Bu ölçü 2 ya da 2.5 ile çarpıldığında ideal uzaklık elde edilir. Örneğin; 106 cm ekranda 212 cm ile 265 cm arasındaki oturma mesafesi idealdir. Ama 178 cm bir ekranda oturma mesafesi 356 cm ile 445 cm arasında olmalıdır. 

Televizyon izlemek gözü bozmuyor ama yoruyor

Çok yakın televizyon izleme ya da gereğinden fazla uzaktan izleme görsel açıdan kötü bir netleştirmeye yol açacağından göz kaslarında yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısına neden olabilir. Kişide kırma kusuru yani görme bozukluğu da varsa bu şikayetler daha da artacaktır. 

Bilinmesi gerekir ki televizyon seyretmek, bilgisayarda oyun oynamak görme bozukluğuna yol açmaz. Gözünüzde gözlük ihtiyacı gerektiren miyop, hipermetrop veya astigmata neden olmaz. Fakat göz yorgunluğuna sebep olarak şikayetler açığa çıkarabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler