TEPCO, denize radyoaktif su bırakacak

Japonya'da 11 Martta meydana gelen depremde zarar gören Fukuşima nükleer santralinde biriken düşük seviyedeki 11.500 ton radyoaktif suyun denize bırakılacağı bildirildi.

Yayınlanma: 04.04.2011 - 11:12
Abone Ol google-news

Santralin işletmecisi Tokyo Electric Power (TEPCO) şirketinin sözcüsü, "reaktörlerin soğutma devrelerinin onarılmasına olanak tanımak amacıyla hazırlıklar tamamlanır tamamlanmaz, depolarda toplanan yaklaşık 10 bin ton ile 5 ve 6 numaralı reaktörlerdeki 1500 ton suyun pasifik okyanusuna döküleceğini" belirtti. Sözcü, bu sudaki radyasyonun düşük seviyede olduğunu vurguladı.

Soğutma çalışmaları için günlerce santrale on binlerce ton su dökülmüştü. Tepco, bu boşaltım işleminin sağlığa etkisinin olmayacağını açıkladı.
 

 

"Güvenlik, rekabet üstünlüğü sağlamak için kullanılamaz"

Dünya Enerji Konseyi Başkanı Pierre Gadonneix, nükleer enerjinin dünya genelinde nasıl kurulduğu ve sistem güvenliği sorununun dürüstçe ve derinlemesine irdelenmesi gerektiğini bildirdi. Gadonneix yaptığı yazılı açıklamada, tüm enerji kaynaklarının belirli düzeylerde doğal tehlikeleri bulunduğuna dikkati çekerek, kömür madenciliği, petrol sondajı, konvansiyonel olmayan doğalgaz çıkarımı ya da barajlar konusunda şuanki çabaların çevreyi korumak ve güvenliği artırmak olduğunu vurguladı.

Mevcut enerji kaynaklarını kullanma yöntemlerinin geliştirilmesi, yeni, temiz ve güvenilir enerji kaynaklarının bulunması ve geliştirilmesi çabalarının artırılması gerektiğini ifade eden Gadonnneix, ''Nükleer enerjinin dünya genelinde nasıl kurulduğu ve sistem güvenliği sorununu dürüstçe ve derinlemesine irdelemeliyiz. Kamunun güvenini kazanmış, yüksek donanımlara sahip uzman personelleri bulunan işinin ehli, şeffaf ve bağımsız ulusal otoritelerin güçlendirilmesine ihtiyacımız var'' dedi.

Gadonneix, nükleer enerji teknolojisinin gelişiminde önemli bir safhada olunduğunu belirterek, yeni nesil reaktörler için kılavuz olarak kullanılabilecek buluş ve teknikler geliştirildikçe, nükleer uzmanlarının bilgi tabanının geliştirilmesi gerekeceğini kaydetti.
Bunun aynı zamanda teknik bilgi, yöntem ve yeterliğiliğini ölçmek için de fırsat olacağını ifade eden Gadonneix, yeni güvenli şartların daha iyi tasarım ve teknoloji seçimini teşvik edeceğini bildirdi.

Gadonneix, tesis seçimi ve mühendislik tasarımının, deprem ve tsunaminin etkisi gözden geçirilmiş bir bakış açısıyla yeniden inceleme altına alınması gerektiğine dikkat çekerek, ''Nükleer sektörde güvenlik, rekabet üstünlüğü sağlamak için kullanılamaz. Tüm enerji maliyeti, toplumun haklı olarak edindiği gelişmiş güvenlik standartlarına uyum için artacak'' dedi.

Pierre Gadonneix, haziran ayında yayınlanmak üzere Fukushima olayının küresel etkilerini analiz eden bir rapor üzerinde çalıştıklarını belirterek, eylül ayında Rio de Janeiro'da düzenlenecek ''Dünya Enerji Liderleri Zirvesi''nin gelecek için çözümler üretmek üzere tartışma sağlayacak önemli bir forum olduğunu kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler