"Tepkileri saygıyla karşılamak gerekir"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kışa girerken yapılan doğalgaz zammına, vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin tepki göstermesini saygıyla karşılamak gerektiğini belirtti. Çelik, ''Dünyadaki ekonomik krizden uzaklaşma ve olumlu seyir bu fiyatlarda da inişi ortaya koyacaktır'' dedi.

Yayınlanma: 05.11.2008 - 09:51
Abone Ol google-news

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve beraberindeki konfederasyon yöneticileri, Bakan Faruk Çelik'i makamında ziyaret ettiler.

Konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, ''Son yapılan doğalgaz zammı'' konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, ''Hükümet olarak şöyle bir prensibimiz var; bir düzenleme yapılması söz konusu ise çok daha geniş kitlelere, çok daha yüksek oranda bir maliyete dönüştürmemek gerekiyor'' dedi.

Dünyanın şu anda ekonomik açıdan normal bir süreçten geçmediğini belirten Bakan Çelik, şöyle devam etti:

''Son bir yıldır özellikle petrol fiyatlarında çok anormallikler yaşandı. Varili 150 doları aştığı dönemler oldu. Yapılan artış ve azalışa endeksleme ile bu oranların düşeceği inancındayım. Kışa girerken doğalgaza bu oranda zamma, vatandaşların veya sivil toplum örgütlerinin tepki göstermesini saygıyla karşılamak gerekiyor. Biz öteden beri söylüyoruz; kamu maliyemizin finans sektörümüzün gücünden bahsediyoruz. 'Diğer ülkeler gibi fazla etkilenmiyoruz' diyoruz krizden. Bunun altında bir mali disiplini uygulamak yatıyor. Burada keyfilikler hakim olur ise çok daha farklı alanlarda farklı sorunlarla karşı karşıya kalırsınız. Dünyadaki ekonomik krizden uzaklaşma ve olumlu seyir, bu fiyatlarda da inişi ortaya koyacaktır.''

 

Sağlık uygulamaları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ''Devlet ve özel hastanelerin katkı paylarına'' ilişkin bir soru üzerine 2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği'ni yayımladıklarını anımsatarak, ''1 Ocak 2009'dan geçerli olmak üzere 2009 Sağlık Uygulama Tebliği'ni yayımlayacağız. Bu çalışmalar, tüm taraflarla birlikte sürdürülüyor. Gerek Fiyatlandırma Komisyonu gerekse sivil toplum örgütleriyle birlikte bu tebliğ üzerine çalışıyoruz'' diye konuştu.

''Nerede aksaklıklar varsa bunları belirlemeye çalışıyoruz. Özellikle, 2008'in ikinci yarısındaki veriler çerçevesinde bu tespitleri yapıyoruz'' diyen Bakan Çelik, şunları söyledi:

''Aksayan yönlerimizi bu veriler çerçevesinde görme imkanımız olacak. Şimdi elimizde 2 aylık veriler var. 6 aylık verilerle çok daha sağlıklı olacak. Katkı payları açısından. Nedir olay? Özel, kamu veya üniversite hastaneleri arasında fark nerede? Ayaktan tedaviler aile hekimliği uygulamasının getirileri nedir? Yani net spesifik bir konuyla ilgili 'şunu yapacağız' demediğimiz gibi, tümden sağlık sisteminin elden geçirilmesi anlamına gelecek bir 2009 Sağlık Uygulaması Tebliği'ne herkes hazırlığını yapıyor ve aksaklıkların minimize edildiği bir çalışma yapıyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler