Terk edilme korkusu istifçi yapıyor

Kompulsif Biriktirme Hastalığı (Dispozofobi) ya da halk arasında istifçilik olarak bilinen hastalık, kişinin değerli olsun veya olmasın eşya, atık, ambalaj gibi maddeleri atamama durumu olarak tanımlanıyor.

Yayınlanma: 07.04.2019 - 23:34
Abone Ol google-news

Bu durum da kişiye ve yakın çevresine zarar veriyor. Uzman Klinik Psikolog Dila Özçelik, istifçilik hastalığının Türkiye’de nüfusun yüzde 3’ünde, dünya genelinde ise yüzde 6’sı oranında görüldüğüne dikkat çekerek “İstifçiliğin temelinde genetik faktörler, travmalar, erken çocukluk dönemlerinde maruz kalınan aile tutumları, ayrılık anksiyetesi olarak da bilinen terk edilme korkusu gibi sebepler bulunabiliyor. İstifçilik probleminin yarattığı belirtilerin arttığı dönemlerin hemen öncesinde genellikle kişilerin stresli veya travmatik bir durum yaşadığı görülebiliyor” diye konuştu.

 

Gizleniyor
İstifçilik probleminin görülme sıklığının Türkiye’de ve dünyada küçümsenmeyecek bir oranda olduğuna dikkat çeken Özçelik, “Travmaya maruz kalan kişilerin gerçek stres faktörleriyle yüzleşmemek ya da bunların bir şekilde üzerini kapamak için istifçiliği bir baş etme yöntemi olarak geliştirdikleri görülüyor. Aynı zamanda, günümüzde yapılan araştırmalar gösteriyor ki, istiflemenin hafıza ve dikkate dayalı problemlerle, kategorilendirme ve karar verme zorlukları ile de ilişkisi var. Bu noktada kişilerin ellerinde tuttukları eşyayla bağ kurarak güvenli ortam ihtiyaçlarını karşıladıkları ve kişisel olarak yaşadıkları olayları hatırlamalarını sağlayacak bağlantılar kurdukları düşünülüyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler