"Terörizm bilgi savaşıdır"

NATO SHAPE Stratejik İletişim Başkanı Mark Laity, ''Terörizm herşeyden önce bilgi savaşı, bilgiye hakimiyet bir silah oluyor'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.03.2010 - 11:02

NATO SHAPE Stratejik İletişim Başkanı Mark Laity, Bilkent Otel'de gerçekleştirilen Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu'nun ''Terörizmle Mücadelede Stratejik İletişimin Rolü'' başlıklı oturumunda konuştu.

El Kaide terör örgütü liderlerinden Zerkavi'nin ''Bir savaştayız, bu savaşın yarıdan fazlası medya alanında geçiyor'' sözünü hatırlatan Laity, teröristin asıl amacının eylem yapmak değil, insanları korkutarak davranışlarını değiştirmek olduğunu, burada medyanın da önemli bir işlev gördüğünü kaydetti.

Laity, ''Terörizm her şeyden önce bilgi savaşı, bilgiye hakimiyet bir silah oluyor'' diye konuştu.

Korkunun teröristler için önemli bir araç olduğuna işaret eden Laity, terörizmin önüne geçilmesi için korkuyu azaltma mücadelesi vermek gerektiğini ifade etti. Laity, ''Biz onlardan ne kadar bahsedersek onların işlerini yapıyoruz'' dedi.

Bilgi çağında her şeyin herkese açık olduğuna ve bunun da teröristlerin işlerini kolaylaştırdığına dikkati çeken Laity, yönetilen bir bilgi tekelinin artık kaybolduğunu söyledi.
Teröristlerin çok basit yapılanmalarıyla esnek şekilde hareket edebildiklerine işaret eden Laity, ''Bizim çözümlerimiz uzun vadeli. Öyle bir günde yaşıyoruz ki, insanlar sorunlarına hemen karşılık bekliyor. Teröristler de bunu sağlıyor'' değerlendirmesinde bulundu.

NATO'nun bilgi çağına uyum sağlayacak düzenlemeler yapması gerektiğini ifade eden Laity, ''Yeni bir mantık ve mentaliteye sahip olmamız lazım'' diye konuştu.
Arizona State Üniversitesi Öğretim Üyesi Steve Corman da eski iletişim anlayışının mesajın iletilmesi, alınması ve anlatılması esasına dayandığını, yeni dönemde ise bu anlayışın ''pragmatik karmaşa'' olarak nitelendiğini ve bu sistemde pekçok katılımcı bulunduğunu söyledi.

Terörist örgütlerin ''Haçlı seferi'' algısını çok iyi kullandığı konusunda örnekler veren Corman, bu algıyla başa çıkılmakta zorlanıldığını kaydetti.
Bu algılarla ancak dramatik değişiklikler gerçekleştirilerek başa çıkılabileceğini anlatan Corman, buna örnek olarak İsrail-Filistin anlaşmazlıklarının çözümünü gösterdi. Corman, ''Ancak, dürüst ve alçak gönüllü çabalarla bu değiştirilemez'' dedi.

Tufts Üniversitesi Öretim Üyesi Dr. Itamara Lochard ise terör örgütlerinin yeni medya stratejileri konusunda çok iyi durumda olduklarını söyledi.

Terör örgütlerinin filmler yoluyla bile mesajlarını net bir şekilde ilettiklerini ifade eden Lochard, böylece insanlara korku aşılayarak amaçlarına ulaştıklarını anlattı.
Dünyada 1700 devlet dışı silahlı grup bulunduğunu kaydeden Lochard, terör örgütlerinin farklı suç örgütleriyle işbirliği yaptıklarını belirtti.

Terör örgütlerinin istedikleri mesajları artık sadece televizyonlar aracılığıyla değil ''facebook'' ve ''twitter'' gibi sosyal paylaşım ağlarıyla da ilettiklerini ifade eden Lochard, bu örgütlerin dillerinin anlaşılması konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
 

''Terör örgütleri yanlı mesaj veriyor''

Sunumların ardından bir dinleyicinin sorusu üzerine NATO SHAPE Stratejik İletişim Başkanı Laity, teröristlerin ve isyan gruplarının üyelerinin, adına konuştukları toplumun içerisinde geldiklerini, bu nedenle halkla etkili iletişim kurabildiklerini söyledi.

Müslüman ülkelerdeki terör eylemlerine değinen Laity, İslamcı hitap yeteneğine, ancak içerisinden gelinen toplumdan bunun alınmasıyla sahip olunabileceğini, bunun İncil kültürüyle büyüyen bir Batılı tarafından yapılamayacağını kaydetti.

Terör örgütlerinin etkili mesaj verebilmesinin bir diğer nedeninin tek ve yalın mesaj vermeleri olduğunun altını çizen Laity, terörle mücadele edenlerin de karmaşık mesajlar yerine bu tür iletiler geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.

Oturumu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da izledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon