Tikrit’te IŞİD’e yönelik operasyon: Musul yolu temizleniyor

Uluslararası koalisyonun desteklediği Irak hava ve kara güçleri, kuzeydeki Musul’dan önce daha orta bölgedeki Tikrit’i cihatçı IŞİD’den geri almak için geniş çaplı operasyon başlattı. IŞİD karşıtı operasyona katılan yaklaşık 30 bin kişilik Irak gücünün içinde gönüllü Sünni ve Şii milisler de var.

Yayınlanma: 02.03.2015 - 23:58
Abone Ol google-news

Tikrit saldırısı, bahar aylarında Irak güçlerinin Türkiye’nin de destek vereceği iddiası da dahil Musul’u IŞİD’in elinden almak üzere operasyon başlatacağı haberleri gündemdeyken geldi. Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in memleketi olan, Sünnilerin kalesi görülen Tikrit geçen haziran ayından bu yana IŞİD kontrolünde. Irak devlet televizyonu El Irakiye dün, Tikrit’te hükümetin desteklediği Şii milislerin ve Sünni aşiret güçlerinin ordu ile birlikte IŞİD’e karşı geniş çaplı bir operasyon başlattıklarını duyurdu. Milisler arasında Şii gönüllülerden oluşan Halk Topluluğu’ndan 3 bine yakın kişinin de olduğu savunuluyor.

 

İbadi TV’den duyurdu

Irak Başbakanı Haydar el İbadi de dün televizyondan yayımlanan açıklamasında, “Bugün Samarra, Duhuliye, Balad, Ducail, el-Alam, El Dur ve Tikrit de dahil Salahaddin vilayeti sakinlerini IŞİD’den, onun teröründen kurtarmak için önemli bir askeri operasyona başlıyoruz” ifadesini kullandı.

Önceki gece düğmeye basılan operasyon çerçevesinde dün ordu güçlerinin kenti çeşitli kollardan kuşatmaya almaya çalıştığı kaydedildi. IŞİD hedeflerine yönelik ağır top ateşinde bulunulduğu operasyona Irak jetleri de destek veriyor. Bazı kaynaklar dün IŞİD militanlarının şehrin dışındaki bazı yerlerden çıkarıldığı savunuldu. Salahaddin Valisi Raid el-Ceburi de AA’ya verdiği demeçte “Irak Hava Kuvvetleri’ne ve koalisyon güçlerine ait uçaklar ile Halk Topluluğu (Şii milisler) destekli güvenlik güçleri, IŞİD’in kontrolündeki Elbu Şevarib Köprüsü ile El-Hasani, Elbu eşŞeyh Muhammed köylerini geri aldı. Tikrit’in güneyinde ilerleme kaydedildi. IŞİD militanları, güvenlik güçleri karşısında zayıf direniş gösterdi” dedi.

İranlı komutan da devrede

Kimi Iraklı yetkili çatışmalarda, 3 askerin öldüğünü, 35’inin yaralandığını duyurdu. El Cezire’nin haberinde de IŞİD’den onlarca militanın öldürüldüğü iddiasına yer verildi. Ayrıca ordu birliklerinin ilerleyişinin yola yerleştirilen bomba, evlere bubi tuzağı kurulması tehdidinin göz önüne alınması nedeniyle ağır olduğu kaydedildi. İran Devrim Muhafızları Kudüs Birliği Komutanı Kasım Süleymani’nin de operasyonlarda Irak güçlerine destek verdiği iddiaları dikkat çekiyor. Halihazırda İran’ın Irak’ta Sünni cihatçılara karşı savaşa destek amacıyla sahada askeri gücü olduğu haberleri sık sık basında yer alıyor.

BBC’ye konuşan Şii milis grubundan bir komutan Süleymani’nin de operasyona katılmak üzere Selahattin vilayetine gittiğini söyledi. Komutan, İranlı milislerin iki gündür Tikrit operasyonuna müdahil olduklarını belirtti. IŞİD, geçen hafta Tikrit ve çevresinde 100 aşiret üyesi erkeği esir almış, bu hamle örgütün “Operasyon öncesinde muhalifleri etkisiz hale getirmeyi amaçladığı” yorumlarına neden olmuştu.Bu arada IŞİD dün Tikrit bölgesinden 4 Sünni aşiret üyesinin katledildiğini gösteren video yayımladı. Vahşet görüntülerinde maskeli militanlarca hükümetle işbirliği yapmakla suçlanan dört kişi başlarının arkasına sıkılan kurşunla katlediliyor.

 

16 bin asker gün sayıyor

Irak’ta, IŞİD’in elinde olan Musul’un kurtarılması için son 4 ayda 16 bin kişinin askeri eğitimden
geçirildiği bildirildi. AA’nın haberine göre Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkililerinden alınan
bilgilere göre Musul’un Başika bölgesinde 8 bin, Mahmur’da 3 bin, Şeyhan’da 5 bin olmak üzere
16 bin kişiye askeri eğitim veriliyor. IŞİD’in kontrol ettiği bölgeye sadece 10 kilometre mesafede
olan kampı, Peşmergeler koruyor. Kampta eğitim alanların, daha çok Musullu olması dikkati çekiyor.
Türkmen, Arap, Kürt, Şahbek ve Hıristiyan polisler, aynı zamanda savaş eğitimi aldıklarını,
Musul’u kurtarma operasyonuna katılmak için gün saydıklarını dile getirdi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler