TL cinsi tahvil ve bono ihracı esasları belirlendi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların TL cinsi tahvil ve bono ihracına yönelik usul ve esasları belirledi.
İhraç limitinin hesaplanmasında bankaların özkaynak, tasarruf mevduatı tutarı, banka aktif toplamı, sektör aktif toplamı ve sermaye yeterliliği rasyosunu dikkate alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), TL cinsi tahvil ve bono ihraçlarında, ihraççı bankanın başvuru tarihi itibarıyla sermaye yeterliliği rasyosunun yüzde 12'nin altında olmaması şartı arayacak.
BDDK'nın TL Cinsi tahvil ve bono ihraçlarının usul ve esaslarıyla ilgili Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre denetim otoritelerince hızlı büyüme ve önemli risk yoğunlaşması oluşturma potansiyeli olan alanların takip edilmesi ve bu alanlara ilişkin ihtiyatlı tedbirler alınması gerekliliğini göz önünde bulundurarak, ilk aşamada gelişen tahvil piyasasının gözlemlenmesi sürecinde, halka arz edilip edilmediğine bakılmaksızın bankaların Türk Lirası cinsinden tahvil ve bono ihraçları gerçekleştirilecek.
Bu kapsamda ihraççı bankanın, başvuru tarihi itibarıyla sermaye yeterliliği rasyosunun yüzde 12'nin altında olmaması, halka arz edilmek suretiyle yapılacak ihraçlarda, tasarruf mevduatı veya katılım fonu gibi yatırılan paranın sigorta kapsamında olduğu gibi bir yanılgıya yol açılmamasını teminen, ihraç ile borçlanılacak tutarın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna tabi olmadığı hususunda özellikle küçük yatırımcının ayrıntılı ve yazılı biçimde bilgilendirilmesinin sağlanması, banka tarafından, ihraca ilişkin fayda ve maliyet analizini, ihracın bankanın mali bünyesine etkisini, olası stres koşulları da dikkate alınarak ihraçtan kaynaklanabilecek risklere ilişkin detaylı değerlendirmeleri ve söz konusu risklerin ölçülmesi, izlenmesi ve kontrol edilmesinde izlenecek uygulama usullerini içeren bir raporun ihraçtan önce Kuruma sunulması gerekecek.
Menkul kıymetler, ihraç limitinin dışında tutulacak
Ayrıca ihraççı bankanın ihraçtan önce 5411 sayılı Bankacılık Kanununda yer alan kurumsal yönetim hükümleri ile koruyucu hükümlere aykırılığının tespit edilmemiş olması veya varsa bulunan aykırılığın giderilmiş olması, banka bazında borçlu sıfatıyla doğrudan gerçekleştirilecek ihraçlara ilişkin nominal limitin aşağıda belirtilen formüller çerçevesinde hesaplanması ve kalkınma ve yatırım bankalarının bu limitten muaf tutulacak.
Öte yandan sermaye benzeri borçlar kapsamında ihraç edilecek menkul kıymetler ile ipotek ve varlık teminatlı menkul kıymetlerin ihraç limitinin dışında tutulacak. Bankalarca daha önce yapılan ve tedavülde olan ihraçların nominal tutarının, yeni ihraç limitinin hesaplanmasında bir indirim kalemi olarak dikkate alınacak. Banka bazında borçlu sıfatıyla doğrudan gerçekleştirilecek ihraçlara ilişkin nominal limit, BDDK'nın belirlediği ihraç formüller çerçevesinde hesaplanacak ve kalkınma ve yatırım bankaları bu limitten muaf tutulacak.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti