TMMOB: Ülkenin çıkarları gözardı ediliyor
TMMOB yaptığı basın açıklamasıyla, hükümet tarafından kabul edilen “Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı”na tepki gösterdi. TMOBB, tasarı hakkında “Yalnızca yabancı sermayenin talepleri göz önüne alınarak hazırlanmış olup halkımız ve ülkemizin çıkarları göz ardı edilmiştir” diyerek tasarının geri çekilmesini istedi.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülen ve hükümet tarafından kabul edilen “Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı”na ilişkin basın açıklamasını TMMOB’un adına Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz yaptı. Yaptığı açıklamada Korkmaz, ‘yabancı mimar ve mühendislerin, hiçbir yetkilerini kanıtlamadan, beyanlarına dayalı istihdam edilebileceği’ tasarıya karşı çıktı. Komisyonda kabul edilen tasarının 500 bine yakın üyesi olan TMMOB’a bir gün önceden iletildiği, jet hızıyla kabul edildiği ve odanın itiraz ve görüşlerinin dikkate alınmadığı vurgulayan Korkmaz, kendi ülkesinde çalışanların mülteci konumuna düşeceğine dikkat çekti.
‘Denetim veya kural olmayacak’
Tasarı için “Mevcut istihdam sorunları yanında yeni ve büyük bir sömürü, işsizlik, mesleki geleceksizlik tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır” diyen Korkmaz Türkiye’de mühendis, mimar ve şehir planlamacılarının açıkça aleyhinde olacak bir durum söz konusu olduğunu vurguladı. Türkiye vatandaşı olan mühendis, mimar ve şehir plancılarını uluslararası sermayeye teslim etmeye çalışan iktidarın anayasal suç işlemeye hazırlandığını ifade eden Korkmaz, “Bu tasarıyla birlikte yabancıların hizmet sunması veya ülkemizde çalışmasında hiçbir denetim veya kural olmayacak, beyana dayalı mantıkla yabancılara sınırsız hak ve özgürlükler teslim edilecektir. Mühendislik, mimarlık hizmetlerinin kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde, yeterli eğitim ve mesleki deneyimden yoksun yabancılar eliyle yürütülmesinin yaratabileceği faciaların ve yıkımların bedelini yine halkımız ödeyecektir” sözlerini kaydetti. Tasarının Meclis gündeminden çekilmesini istediklerini söyleyen Kokmaz, bu uygulama ile sömürünün yoğunlaşacağını, mimar, şehir planlamacılarının kendi ülkelerinde mülteci ve ikinci sınıf konumuna düşeceğini ifade etti.
‘Kendi ülkemizde mülteci olacağız’
Beş mühendisten birinin işsiz, 500 bine yakın öğrencinin de mühendislik okuduğunu dile getiren Kokmaz, “Bunlar nitelikli iş gücü değil mi” diye sordu. Uluslararası hukuktaki “karşılıklılık ilkesi”, uluslararası sermaye güçleri lehine yok hükmünde sayılacağını ve yabancı çalışanların lehine haksız rekabet ortamıın hakim olacağını söyleyen Kormaz şöye devam etti: “Bu tasarı ülkemiz vatandaşlarının hak, hukuk ve çalışma özgürlüklerini yok ederek bizleri kendi ülkemizde mülteci konumuna düşürecektir. Uluslararası İşgücü Kanun Tasarı geri çekilmeli; ülkemiz mühendis mimar ve şehir plancılarında aranan koşulların, yabancı mühendis, mimarlardan da isteyecek düzenlemeler yapılmalıdır.Yinelemek istiyoruz: Bilinmelidir ki, kendi ülkesinde yabancı konumuna getirilen mühendis, mimar, şehir planlamacıları, yurttaşlık ve meslek haklarını elinden almak isteyenleri bir kenara not etmektedir. Mühendisini, mimarını, şehir plancısını gözden çıkaranlar bilmeliler ki, bu ülkenin mühendis, mimar, şehir planlamacıları da kendilerini gözden çıkaracaktır.” TMMOB adına öğrencinin hakları ve geleceği için mücadele edeceklerini belirten Korkmaz “Üyelerimizi, halkımızı ve kamuoyunu bu konuda duyarlılığa ve dayanışmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması