'Tosuncuk' Mehmet Aydın neyle suçlanıyor, kaç yıl hapsi isteniyor? İşte tüm detaylar

Çiftlik Bank'ın kurucusu 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın, İstanbul'da... Binlerce kişiyi mağdur eden Mehmet Aydın, hangi iddialar ile karşı karşıya? İşte tüm detaylar...

Yayınlanma: 03.07.2021 - 23:13
'Tosuncuk' Mehmet Aydın neyle suçlanıyor, kaç yıl hapsi isteniyor? İşte tüm detaylar
Abone Ol google-news

Kamuoyunda "Tosuncuk" lakabıyla tanınan ve Türkiye'nin talebi üzerine Brezilya tarafından sınır dışı edilen Aydın'ı taşıyan THY'nin TK16 sefer sayılı uçağı, Brezilya'nın Sao Paulo kentindeki Guarulhos Uluslararası Havalimanı'ndan Türkiye saati ile 09.40'ta havalandı.

İstanbul Havalimanına saat 22.10'da getirilen Aydın, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden geçirilen Aydın, Gaziosmanpaşa Adliyesi'nin havalimanındaki ek binasına götürüldü.

Aydın daha sonra, İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstanbul Havalimanı Şube Müdürlüğüne getirildi. Geniş güvenlik önlemleri altında buraya getirilen ve Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca 4 gün gözaltı süresi verildiği öğrenilen Aydın, buradaki işlemlerinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

BAŞSAVCILIK'TAN 'TOSUNCUK' AÇIKLAMASI

Brezilya'da yetkili makamlara teslim olan ve Türkiye'ye getirilen Çitlik Bank kurucusu 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın (30) hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaptı. Açıklamada Aydın'ın adli işlemlerinin tamamlanması amacıyla gözaltına alındığı belirtildi. 

"ADLİ İŞLEMLERİN TAMAMLANMASI AMACIYLA GÖZALTINA ALINMIŞTIR"

Başsavcılık'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kamuoyunda Çiftlik Bank adıyla bilinen ve gelir getirme vaadiyle binlerce vatandaşın maddi zarara uğramasına neden olan oluşuma ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığımızca Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, Suç Örgütüne Üye Olmak, Bilişim Sistemlerini Araç Olarak Kullanarak ve Ticari Şirketlerin Faaliyeti Kapsamında Nitelikli Dolandırıcılık Yapmak ile Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklamak suçlarından başlatılan soruşturmalar kapsamında çok sayıda şüpheli hakkında bu tarihe dek iki ayrı kamu davası açılmış olup, ayrıca henüz yakalanmayan veya haklarındaki deliller toplanmamış olan şüphelilere ilişkin bir soruşturmamız da devam etmektedir. Soruşturmaya konu örgütün lideri olan ve hakkında 31 Mayıs 2018 tarihli iade talepnamesi düzenlenerek Brezilya adli makamlarından iadesi talep edilen şüpheli Mehmet Aydın, adı geçen ülkede yakalanarak 03 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla iade edilmiştir. İstanbul Havalimanı'nda teslim alınan şüpheli, hem hakkında devam eden soruşturma hem de daha önce açılan kamu davaları kapsamında yapılması gereken ifade alma, sorgu vs. adli işlemlerin tamamlanması amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından gözaltına alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur"

İDDİANAMEDE 75 BİN 260 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Binlerce kişiyi dolandırdığı iddia edilen Aydın'ın soruşturma ve kovuşturma aşamasında ifadesi alınamazken, Çiftlik Bank dolandırıcılığıyla ilgili yargılama süreci şu şekilde gerçekleşti:

Mehmet Aydın hakkında ilk kırmızı bülten 19 Mart 2018'de yakalama kararına istinaden çıkarıldı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında soruşturma başlatılan Aydın'ın da aralarında bulunduğu 48 sanık hakkında 26 Mart 2018 tarihinde iddianame düzenlendi. Hazırlanan iddianamede 3 bin 762 kişi müşteki olarak yer alırken 'Çiftlik Bank Sisteminde' yer alan 132 bin 222 katılımcıdan 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira topladığı anlatıldı. Soruşturma sırasında firari olan Mehmet Aydın, Fatih Aydın, Osman Naim Kaya ve Cengiz Samur'un Brezilya, Uruguay, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri adli makamlarından iadesi istendi.

İddianamede firari sanık Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu 18 örgüt yöneticisinin 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurma/yönetme', 'Bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık', 'Ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık' ve 'Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama' suçlarından 22 bin 580'er yıldan 75 bin 260'ar yıla kadar hapisleri istendi.

Örgüt üyeleri ve yardım edenlerin aralarında bulunduğu 30 sanık hakkında ise 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma', 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme', 'Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlarından toplamda 5'er yıldan 13'er yıla kadar hapisleri talep edildi.

İKİNCİ DURUŞMADA TÜM TUTUKLU SANIKLAR TAHLİYE EDİLMİŞ OLDU

O dönem 7'si firari 11'i tutuklu 48 sanık, iddianameyi kabul eden Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 10 Mayıs 2019 tarihinde ilk kez hakim karşısına çıktı. İlk duruşmada 11 tutuklu sanıktan 9'u tahliye oldu. 4 Eylül 2019'da görülen ikinci duruşmada ise tutuklu bulunan 2 sanık da tahliye olarak yargılamada tutuksuz sanık kalmadı.

DOSYASI AYRILAN 28 SANIK BERAAT ETTİ

17 Mart 2020'de görülen duruşmada ise mahkeme heyeti, 28 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verdi. 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma', 'Örgüye yardım etme' ve 'Mal varlığı değerlerini aklama' suçlarından yargılanan 28 sanığın da 22 Eylül 2020 tarihinde ayrı ayrı beraatine karar verdi. Mehmet Aydın'ın teslim olmasının ardından 3 firarisi kalan 20 sanıklı dava Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 14 Eylül'de görülmeye devam edilecek. 

TOSUNCUK (MEHMET AYDIN) KİMDİR? 

Mehmet Aydın 31 Mayıs 1991, nitelikli dolandırıcılık suçundan kırmızı bülten ile aranan Türk girişimcidir. Eren Çakar takma adıyla rap şarkılar çıkarmıştır.Aslen Espiyeli olan Mehmet Aydın, 31 Mayıs 1991'de Bursa'nın Nilüfer ilçesinde doğdu.

Fatih adında bir ağabeyi vardır. İlköğrenimini Bursa'da tamamladı. Bir dönem Egoman takma adıyla rap müzik yaptı. Ağustos 2016'da merkezi Kuzey Kıbrıs'ta bulunan Çiftlik Bank adlı şirketi kurdu.Çiftlik Bank'ı ilk etapta oyun olarak geliştiren Mehmet Aydın, biriken paralarla 4-5 ay sonra Bursa İnegöl'de 250 büyükbaş hayvan kapasiteli çiftliğini açtı.

Sistem üzerinden 132 bin 222 katılımcıdan 31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 1 milyar 139 milyon lira toplanırken, katılımcılara bu dönemde 688 milyon lira geri ödeme yapıldı. . Mart 2018'de şirketin saadet zinciri prensibiyle çalıştığı ve suç örgütü olduğu iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında şirketin 130 bin üyesinden topladığı 511 milyon lira ile Uruguay'a kaçtığı öne sürülen ve "nitelikli dolandırıcılık" ile suçlanan Aydın'ın Türkiye'ye iadesi için kırmızı bülten çıkarıldı. Aydın, Ocak 2019'da Interpol'ün en çok arananlar listesine eklendi.2017'de evlendiği eşi Sıla Soysal'dan Ocak 2018'de boşandı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler