Transit yük taşımacılığı anlaşması

ABD'nin Manas askeri üssünün sivil yük taşınmasında kullanılmasıyla ilgili olarak ABD ile Kırgızistan arasında sağlanan anlaşmayı Kırgızistan Parlamentosu onayladı.

Yayınlanma: 23.06.2009 - 08:24
Abone Ol google-news

Kırgızistan ile ABD'nin, Kırgız yönetiminin kapatılmasına karar verdiği Manas askeri üssünün sivil yüklerin taşınmasında kullanılması konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi. Kırgızistan Parlamentosu'nun Güvenlik, Düzen, Hukuk ve Yargı Reformları Komitesi ile Uluslararası İşbirliği ve Uluslararası İlişkiler Komitesi, ABD'nin başkent Bişkek'teki Manas askeri üssünün sivil yük taşınmasında kullanılmasıyla ilgili olarak iki ülke arasında sağlanan anlaşmayı kabul etti.

Dışişleri Bakanı Kadırbek Sarbayev, komitelerin toplantısında yaptığı açıklamada, ABD ile Kırgızistan arasında askeri üssün sivil yük taşınmasında kullanılması üzerinde anlaştıklarını belirtti. Kırgızistan'ın Afganistan'da barışın sağlanmasında uluslararası koalisyon güçlerine ve Afganistan hükümetine destek vereceğini kaydeden Sarbayev, Manas üssünü kullanım kirasını 17 milyon dolardan 60 milyon dolara çıkardıklarını bildirdi.

 

Uçaklar için ayrı bir park inşa edilecek

Sarbayev, anlaşmaya göre, ABD'nin Manas askeri üssünde güvenlik nedeniyle uçaklar için ayrı bir park inşa edeceğini ve bunun için 36 milyon 600 bin dolar harcayacağını söyledi.
Kırgızistan ile ABD arasında anlaşmanın milli çıkarları çerçevesinde sağlandığını ifade eden Sarbayev, Afganistan ve Pakistan'daki durumun son dönemde olumsuz yönde geliştiğini ve oradaki istikrarsızlık ortamının Orta Asya ülkelerinin güvenliğini de tehdit edebileceğini söyledi.
Komiteler, kabul ettikleri anlaşmayı bu hafta görüşülmek üzere meclis genel kuruluna sundu.
Bişkek'te 2001 yılında kurulan Amerikan hava üssü, Afganistan'daki operasyonlarda kullanılıyor. 224 hektarlık alan üzerinde kurulu üste Amerikan askerlerinin yanı sıra İspanyol ve Fransız toplam bin asker görev yapıyor. Kırgız yönetimi Şubat ayında kirası düşük olduğu gerekçesiyle, 18 Ağustos'a kadar üssü kapatma kararı almıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler