TSK emekli etmeyecek

Yeniden yargılanma ile ilgili belirsizlik ortadan kalkmadan kimse emekli edilmeyecek.

Yayınlanma: 06.02.2014 - 23:13
Abone Ol google-news

Yargıtay tarafından 9 Ekim’de verilen karar ile mahkûmiyeti kesinleşen Balyoz davasının muvazzaf sanıklarının emeklilik işlemleri donduruldu. “Orduya kumpas kuruldu” iddialarının araştırılması ve sorumluların bulunması için suç duyurusunda bulunan Genelkurmay Başkanlığı’nın, “yeniden yargılama” tartışmaları noktalanana kadar muvazzaf personelin emeklilik işlemlerini, “geri dönülemez hak mağduriyetleri yaşanmaması için” askıya aldığı öğrenildi. Bu kararın alınmasında emeklilik hakkını kazanamayan personelin durumunun etkili olduğu bildirildi. Kaynaklar, yeniden yargılama konusunda nihai kararın Anayasa Mahkemesi’nden çıkmasının beklendiğini kaydetti.

Balyoz davasından halen askeri cezaevlerinde 128 muvazzaf subay bulunuyor. Aralarında 13 general ve amiralin yer aldığı muvazzafların 95’i albay, 15’i yarbay, 4’ü binbaşı ve 1’i yüzbaşı rütbesinde bulunuyor. Balyoz davasından yargılanan bu sanıklardan 10 civarındaki personelin emeklilik hakkını kazanamadığı belirtiliyor.

Yargıtay aşaması tamamlanan Balyoz davası ile ilgili olarak Özel Yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Savcılığı’nın 1 ay önce mahkûmiyet kararları ile ilgili yazıyı ilgili mercilere gönderdiği belirtildi. Bu yazı doğrultusunda TSK ile ilişiği kesilen personelin askeri cezaevlerinden sivil cezaevlerine nakledilmesi bekleniyordu.

Ancak Genelkurmay Başkanlığı’nın, “yeniden yargılama” tartışmalarının noktalanmasını beklediği öğrenildi. Bu tavrın alınmasında geri dönülemez hak mağduriyetleri yaşanmaması hassasiyetinin etkili olduğu kaydedildi. Kaynaklar, 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilen yeniden yargılama talepleri ile ilgili olarak son sözün Anayasa Mahkemesi’nde olduğuna dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi’ne yapılan yeniden yargılama ile ilgili bireysel başvuralar sonuçlanmadan tutuklu personelin TSK’den ayırma işlemleri yapılmayacak.

TSK’den ayırma işlemlerinde son imza yetkisinin Cumhurbaşkanlığı makamında olduğu öğrenildi. Cumhurbaşkanı’nın imzalamadığı hiçbir dosya ile ilgili olarak TSK’den ayırma işlemi yapılamayacağı belirtildi. Konuyla ilgili olarak Ağustos 2012’de Genelkurmay Personel Başkanlığı tarafından tutuklu muvazzaf personele bir de brifing verildiği kaydedildi. Hasdal, Hadımköy, Mamak ve Şirinyer’de yatan Balyoz sanıklarının bu karar ile bir nebze rahat nefes alması bekleniyor. Aksi takdirde sosyal güvencesi bulunmayan Balyoz sanıklarının ailelerinin çok zor durumda kalacağı ifade ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler