TÜRGEV’e ballı tahsis araştırılacak

Danıştay, Konya Valisi ve Belediye Başkanı için soruşturma izni vermeyen bakanlık kararını kaldırdı.

Yayınlanma: 18.12.2015 - 06:46
Abone Ol google-news

Konya il Özel İdaresi tarafından Selçuklu ilçesi Yazır Mahallesi’ndeki 200 kişilik yurt binası 6 Kasım 2013 tarihili Konya İl Genel Meclisi kararı ile Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı’na (TÜRGEV) 29 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edildi. Tahsisle ilgili suç duyurusunda bulunan Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) kamunun zarara uğratıldığını belirterek Konya Valisi Muammer Erol ve diğer ilgililer hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Başsavcılıktaki inceleme devam ederken Konya Valiliği, yurt binasının yasal değişiklik gereğince Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na devredildiğini bildirdi. Büyükşehir Başkanlığı da Konya Valiliği’ne yazdığı yazıda “TÜRGEV’den ayda 5 bin TL ecrimisil bedeli alınmasına karar verildiğini” bildirdi. HKP ise yurt ihtiyacını karşılamak için devletin ayda 160 bin TL kira ödediğini belirterek Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve diğer ilgililer hakkında da suç duyurusunda bulundu.

Konya Başsavcılığı, suç duyurusu üzerine İçişleri Bakanlığı’na başvurarak vali ve belediye başkanı hakkında soruşturma izni istedi. Ancak bakanlık hakkında suç duyurusunda bulunulan “Konya valiliği’ne inceleme yaptırıldığı, konuyla ilgili yapılan yazışmalar bilgi ve belgelerin yeterli olduğu” gerekçesiyle şikayetin “işleme konulmamasına” karar verdi.

Önce araştırın

HKP, bu karara Danıştay’da itiraz etti. Danıştay 5. Dairesi itirazın kabulüne ve İçişleri Bakanı tarafından verilen şikayetin işleme konulmamasına ilişkin 12 Kasım 2014 tarihli kararın kaldırılmasına karar verdi. Kararda “iddialarla ilgili olarak bir soruşturmacı atanmaksızın ve konuyla ilgili bir araştırma hazırlanmaksızın, valiliği ilgilendiren şikâyet hakkında valiliğin sunduğu bilgi ve belgeler dayanarak alınarak karar verilmesi mümkün değildir” denildi. Dosyanın kararla birlikte İçişleri Bakanlığı’na gönderilmesine karar veren Danıştay, ortaya çıkan kamu zararı ile ilgili bir araştırma yapıldıktan sonra soruşturma izni verilip verilmemesine hükmedilmesi gerektiğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler