"Türk-Ermeni sorununun geometrisi vardır"

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Hikmet Özdemir, Türk-Ermeni anlaşmazlığının kendi geometrisi olduğunu belirtti ve "Tarihi anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak isteyenler, o anlaşmazlıkların geometrisini iyi bilmek zorundadır. Eğer, ortaya konan öneriler, taraflar için kabul edilebilir bir barış getiremez ise, o zaman sorunun geometrisi anlaşılamamış demektir" dedi.

Yayınlanma: 26.12.2009 - 09:34
Abone Ol google-news

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Hikmet Özdemir, Ankara Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen ve iki gün süren "Politik Psikoloji Sertifika Programı"nda konuştu. Tarihi ihtilafların kendine özgü bir geometrisi bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Özdemir, şöyle dedi:
"Tarihi anlaşmazlıkları ortadan kaldırmak isteyenler, o anlaşmazlıkların geometrisini iyi bilmek zorundadır. Eğer, ortaya konan öneriler, taraflar için kabul edilebilir bir barış getiremez ise, o zaman sorunun geometrisi anlaşılamamış demektir. Bunların çözümünde kısa sürede sonuç alınması beklenmemelidir. Bu anlaşmazlığın kaynaklarının doğru analizi zorunludur. Bir başka önemli husus, tarafların dürüst olmaları gerekir. 1915 Türk-Ermeni anlaşmazlığında taraflardan biri, tarihi kendi algılama şeklini ve formülünü çözüm diye dayatıyor. Bu amaçla çok uzun yıllardır organize bir kirli savaşı uluslararası arenada sürdürüyor."

 

TBMM'ye mesaj

Ermenistan ile imzalanan protokolleri görüşecek olan TBMM üyelerine bir mesaj iletmek istediğini söyleyen Prof. Dr. Özdemir, "TBMM üyelerimize, milletvekillerimize buradan içtenlikle hatırlatmak isterim: 'Ermenilere soykırım yapılmıştır bunu kabul ediniz' demekle, Türk askerini öldürüp 'barış istiyoruz' demek arasında akıl dışı davranış olarak bir fark yoktur. 1915 yılında Doğu Anadolu'da Ermeni Gönüllü Taburları 3. Ordu'yu arkadan vurmuşlardır. Müslüman köylerinde sivilleri ve hatta çocukları katletmişlerdir. Van şehrini yakmışlardır" diye konuştu.

"Ermeni zorunlu göçü kararının nedeni olan faaliyetler konuşulmadan çözüm nasıl bulunacaktır?" diye soran Prof. Dr. Özdemir, "Ancak o faaliyetler konuşulduktan sonra biz de kendi tarihimizle helalleşmek veya barışmak için hazır hale gelebiliriz" dedi.

Ermenistan yetkililerinin kullandıkları dili gözden geçirmelerini de isteyen Prof. Dr. Özdemir, "Utanılacak sözler söylüyor ve halen bu tutumunu ısrarla sürdüreceğini resmi açıklamalarla ifade ediyorlar. Ermenistan yetkilileri kullandıkları dili gözden geçirmelidir" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler