Türk-İş'ten 3 talep

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, yeni hükümete asgari ücret, taşeron işçiler ve işçi emeklilerinin de sözleşmeden yararlanmasına ilişkin 3 mesaj gönderdi.

Yayınlanma: 04.11.2015 - 23:30
Abone Ol google-news



Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, yeniden iktidara gelen AKP’ye 3 mesaj gönderdi. AKP’nin bin 300 liralık asgari ücret vaadini “Mükemmel değil ama başlangıç için iyi bir rakam” olarak yorumladı. Kamuda asıl işi yapan yaklaşık 125 bin taşeron işçinin hemen kadroya alınmasını talep eden Atalay, işçi emeklilerinin de memur emeklileri gibi toplusözleşmeden yararlanması gerektiğini vurguladı. Atalay, hükümetin vaatleri hakkında Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulundu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçileri temsilen Türk-İş’in bulunduğuna işaret eden Atalay, “Bin 300 lira mükemmel değil ama başlangıç için iyi bir rakam. Mükemmel ücret değil ancak başlangıç olarak, konuşmak noktasında iyi” dedi. Asgari ücretin daha yüksek olmasını istediği ağır işlerin neler olduğunu da açıklayan Atalay, “Madenler, inşaat sektörleri ağır iş. İşçi arkadaşlarımız Türkiye’nin her yerinde, dağlarında, kuş uçmaz kervan geçmez yerlerinde elektrik direklerine tel çekiyor. Bu ağır iş. Kot taşlama, mermer fabrikaları ağır iş. Buralarda asgari ücreti yukarıya çekmek lazım” değerlendirmesini yaptı.

Kadro bekleniyor

AKP’nin bir diğer vaadi de kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıydı. 10 yıldır kamuda asıl işlerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasını istediklerini dile getiren Atalay, “Şimdi hükümet tamam dedi. Atalay, kamudaki asıl işi yapan yaklaşık 125 bine yakın taşeron işçinin hemen kadroya alınmasını talep ettiklerini söyledi. Bunun dışında kalan taşeron işçiler için de 3 yıllık sözleşme, kıdem tazminatı, izin, yemek, servis gibi sosyal haklar istediklerini belirten Atalay, ayrıca kamu toplusözleşmeleri gibi taşeron işçilerle de sözleşme istedi.

Emekliye de sözleşme

Atalay işçi emeklileriyle ilgili de talepleri olduğunu söyledi. Memur emeklilerinin memur toplusözleşmesinden yararlandıklarına işaret eden Atalay, “Bizim de işçi emeklileriyle ilgili talebimiz var. Biz de kamuda sözleşme yapıyoruz. Aldığımız zamdan işçi emeklileri de yararlanmalı. Biz Türk-İş olarak bunu talep ediyoruz” dedi. Türk-İş ile hükümet arasında imzalanan kamu toplu iş sözleşmeleri protokolünde 2015’te yüzde 6+5, 2016 için de yüzde 3+3 zam verilmişti. Atalay’ın talebi gerçekleşirse sadece enflasyon zammı alabilen işçi emeklileri, yüzdelik zamlardan yararlanabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler