Türk-İş'ten kıdem tazminatı çıkışı: 1.3 milyon kişi toplarız
Türk-İş Genel Başkanı Atalay, bugün kıdem tazminatı alamayanlarla ilgili düzenleme yapılırsa destek vereceklerini vurguladı.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdem tazminatında geriye gidişi kabul etmeyeceklerini açıkladı.
Dün başlayan ve 3 gün sürecek 23. Türk-İş Olağan Genel Kurulu’nun açılış konuşmasını yapan, ülkede 17 milyon çalışana karşılık 2 milyon sendikalı bulunduğunu hatırlatan Atalay, 1980 yılında ise 40 milyon nüfusa karşılık 2.5 milyon sendikalı olduğuna dikkat çekti.
GÜNDE 4 CİNAYET
Emekçilerin güncel konularıyla ilgili konuşan Atalay, Türkiye’de her gün 4 işçinin ya iş kazası ya da iş cinayetinde yaşamını yitirdiği, kapalı kömür ocağında bir işçinin ölmesiyle bir kişinin silahla vurulması arasında hiçbir fark olmadığını belirtti. Tarım işçilerinin kamyon kasalarında can verdiklerini de belirten Atalay, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili çalışma yapılmasını da istedi. Taşeron işçilere kadro verildiğini ancak ülkeyi yönetenlerin hâlâ onlara taşeron muamelesi yaptığını söyleyen Atalay, vergi kesintilerinin de ücretleri erittiğini kaydetti. Ocak ayında 3 bin lira alan bir işçinin vergiler nedeniyle bugün yaklaşık 300 lira az aldığını ifade eden Atalay, “Az alandan az çok alandan çok alın. Asgari ücretliden vergi almayın. Talebimiz bu” dedi.
YOKSULUN ÖRGÜTÜ
Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi taleplerine karşı çıkan Atalay, şunları söyledi: “Bu tazminat kızımızın çeyizi, oğlumuzun düğün parası. 17 milyonu ilgilendiriyor. Kıdemle ilgili olumsuz bir şey yapmayın, yapmayın. Bunu yaparlarsa İzmit’te 130 bin kişiyi topladık, inanın 2 saatte 1 milyon 300 bin kişi toplarız. Almayanlarla ilgili düzenleme yapılırsa katkı sağlarız. Mevcudu bozdurmayız.”
Komisyon görüşmeleri devam eden asgari ücretle ilgili 2 bin 578 liralık taleplerini hatırlatan Atalay, bunun bir işçinin yaşama maliyeti oluğuna işaret etti. Atalay, “Bu rakamın üstünde bir rakam için pazarlık yapılacak. Bu rakamın altında olursa o masada oturmayız” dedi. Atalay ayrıca, Türk-İş’in ülkenin, yoksulun sigortası olduğunu, başta kendisi olmak üzere emekçileri utandıracak bir yapmadıklarını, yapmayacaklarını sözlerine ekledi.
TANK PALET ELEŞTİRİSİ
Genel Kurul salonuna “Emeğimizden de vatanımızdan da vazgeçmeyiz; Türkiye’de Türk-İş var; Emek, barış, özgürlük” yazılı büyük pankartlar asıldı. Salonda en ön sırada işçiler tulumları, baretleri, işyeri kıyafetleri ile yer aldı.
Türk-İş Başkanı Ergül Atalay, Tank Palet Fabrikası’nın yatırım yapılarak eskisi gibi kalması gerektiğini, ancak bir şey yapılmadığını söyledi. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesini eleştirirken de Atalay, “Şimdi bir bakın ne kadar pancar ekilmiş, ne kadar işçi alınmış, ne kadar işçi çıkarmışlar, fabrikaların arazilerine ne yapmışlar? Şeker fabrikaları askeri fabrikalar gibidir” diye konuştu. Atalay, KİT’lerde kadroya geçirilmeyen işçiler olduğunu, dönemin başbakanı, bakanının kadroya işçi alınırken önceliğin onlara verileceğini söylediğini ancak şu ana kadar bir kişinin bile alınmadığını vurguladı.
En Çok Okunan Haberler
- Semih Çelik’in arkasındaki gizemli kişi ortaya çıktı
- THY kaptanı sefer sırasında hayatını kaybetti
- DNA sonucuna Rezan Epözdemir'den ilk yanıt
- Cem Garipoğlu’nun ailesinden açıklama geldi!
- Yakınlarını görüntülü arayarak intihar etti!
- Aydın dağlarında hasat başladı: Rekolte bu yıl yüksek
- 'İyi hal' kalkacak mı?
- ‘Beyler, kendinize gelin…’
- 'Cumhur seçmeni memnun kaldı'
- Çin Türkiye'yi Dünya Ticaret Örgütü'ne şikâyet etti