Türk sodası dünya pazarında

Türkiye'nin maden ihracatına önemli katkı sağlayacak projeler arasında yer alan ve kısa bir süre önce tam kapasiteyle üretime geçen Beypazarı trona (tabii soda) üretim tesislerinde dış pazarlara sevkiyat başladı.

Yayınlanma: 13.09.2009 - 10:01
Abone Ol google-news

Beypazarı trona (tabii soda) üretim tesislerinde dış pazarlara sevkiyat başladı. Tesisleride üretimi gerçekleştirilen 350 bin tonluk ilk büyük bağlantının Lüksemburg'a gerçekleştirildi. 500 bin tonluk üretim kapasitesine sahip iki ayrı üniteden oluşan tesislerin ilk ünitesinin tam kapasite ile hizmete alınmasının ardından, ikinci ünitesi de kısa bir süre önce tam kapasiteyle üretime alınmıştı.

Park Grubu ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün ortak olduğu Eti Soda şirketi tarafından üretim çalışmaları sürdürülen Beypazarı trona tesislerinde yılda 1 milyon ton kapasiteyle soda üretimi planlanıyor.

Türkiye'nin yabancı sermayeye açılan projeleri arasında yer alan Beypazarı trona tesislerinin yapım finansmanı tamamen üstlenici firma tarafından karşılandı. Bölge ekonomisinin yanı sıra Türkiye ekonomisine de önemli katkı sağlayacak tesisler, Park Grubu tarafından gerçekleştirildi. Beypazarı soda tesisleri yatırımı, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün de hissesinin bulunduğu Eti-Soda A.Ş tarafından yürütülüyordu.

Dünyada kullanımı çok yaygın olan soda külü, öncelikli olarak cam sanayinde kullanılıyor. Tamamen dış pazarlara yönelik olarak üretim yapacak tesislerde yılda 200 milyon doların üzerinde bir ihracat hedefleniyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler