Türk yardımı Gazze'ye ulaştı

Türk Kızılayı tarafından organize edilen Filistin'e 11 bin koli gıda yardımı, Ürdün ile İsrail sınırındaki Alenbi kapısından giriş yaptı. Gazze Şeridi'nde, 6. günü geride bırakan İsrail'in ağır hava taarruzları ve bombardımanı sürerken, bölgede yaşayan, aralarında bir Türk ailenin de bulunduğu yabancılar tahliye ediliyor.

Yayınlanma: 01.01.2009 - 15:42
Abone Ol google-news

Türk Kızılayı tarafından gönderilen yardım, yarın sabah İsrail-Gazze sınırındaki Kerem Şalom geçiş noktasından Gazze tarafına aktarılacak. Yaklaşık madde değeri 315 bin dolar olan yardım, pirinç, nohut, fasulye, şeker, un ve makarna gibi gıda maddelerini içeren kolilerden oluşuyor. Yardım önümüzdeki günlerde de ilaç ve diğer malzemeyle devam edecek.

 

Yuanistan'da yardım gönderdi

Yunanistan'ın Gazze'ye 28 ton ağırlığında insani yardım malzemesi gönderdiği bildirildi. Yunan basın-yayın organları, Dışişleri, Savunma ve Sağlık bakanlıklarının yanı sıra Atina Büyükşehir Belediyesi, Yunan Kızılhaç teşkilatı ve diğer bazı kuruluşlar tarafından toplanan yardımı taşıyan C-130 tipi iki nakliye uçağının akşam saatlerinde Atina yakınlarındaki Elefsina askeri üssünden havalandıklarını duyurdular.

Haberlerde, çok zor bir durumla mücadele eden Filistin halkına gönderilen yardımın sağlık malzemesinden oluştuğu kaydedildi. İlk planda Tel Aviv'e varacak yardımın Dünya Sağlık Örgütüne teslim edileceği ve oradan da Gazze'ye ulaştırılacağı belirtildi. Yunanistan'ın önümüzdeki günlerde de daha büyük bir insani yardımı bölgeye gönderme düşüncesinde olduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, ''Gazze'de yüzlerce masum Filistinli'nin yaşamını yitirmesine yol açan şiddet olaylarını kınadıklarını'' bildirmişti. Bakoyanni, söz konusu trajik gelişmeler nedeniyle ''son derece endişeli'' olduklarını, ilk fırsatta bölgeye insani yardım göndereceklerini kaydetmişti.

 

Yabancılar tahliye ediliyor

Gazze Şeridi'nde, 6. günü geride bırakan İsrail'in ağır hava taarruzları ve bombardımanı sürerken, bölgede yaşayan, aralarında bir Türk ailenin de bulunduğu yabancılar tahliye ediliyor. Çoğunluğu Rus ailelerden oluşan, sayıları 400 civarındaki yabancıların tahliyesinin İsrail makamları tarafından da onaylandığı, herhangi bir terslik olmazsa, çıkışlarının yarın Erez geçiş noktasından yapılacağı öğrenildi.

Ailelerden yarın sabah 06.30 civarında Erez'in Gazze tarafında bulunmaları istendi. Aileler, işlemlerinin tamamlanmasının ardından İsrail tarafına aktarılarak, Türk aile Türkiye'ye, diğerleri de kendi ülkelerine gönderilecekler. Gazze'de 17 yıldır yaşayan Türklerden Işıl Zakkut ve eşi Şaban Zakkut ile çocukları, Gazze'den çıkarılmayı beklerken, Işıl Zakkut, tahliye edilecekleri bilgisinin kendilerine ulaşmasından sonra, "Son 6 gündür öldüm öldüm dirildim. 6 gün 60 seneye bedel gibi oldu. Sıkıntı çekeceksem, bari bunu kendi ülkemde çekeyim" dedi. Işıl Zakkut, daha önceki İsrail operasyonları sırasında çıkış yapmış, ancak eşi Şaban Zakkut ve çocukları Gazze Şeridi'nde kaldığı için geri dönmüştü.
Zakkut ailesi, bugün Hamas'ın üst düzey siyasi ve askeri liderlerinden Nizar Rayyan'ın vurulan evinin yakınlarında yaşıyor.

Işıl Zakkut, "Art arda 4 patlama duyduk...İlk ikisi daha küçük, son ikisi ise çok şiddetliydi. Rayyan'ın evi bütünüyle yerle bir oldu" diye konuştu. Nizar Rayyan'la (49) birlikte, patlamada ölenlerin sayısı 14'e yükselirken, ölenler arasında eşlerinden ikisinin de bulunduğu, ayrıca çocuklarının bazılarının da enkaz haline gelen evde öldüğü kaydedildi. Rayyan'ın 4 eşinin bulunduğu biliniyor.
 

Önceden uyarılmış ama evini terk etmemiş

Öte yandan, yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, Hamas liderlerinden Nizar Rayyan, evinin füze saldırısına hedef olması öncesi, birkaç kez İsrail ordusunca telefonla uyarılıp evini boşaltması istendi. Ancak Rayyan'ın bu uyarılara rağmen evini boşaltmadığı bildirildi.
Haaretz gazetesi, savunma yetkililerine dayanarak, Rayyan'ın evine bir tonluk bomba atıldığını, evde meydana gelen diğer ikincil derecedeki patlamaların, evde saklandığı belirtilen diğer patlayıcılardan kaynaklandığını belirtti.
 

'Gazze hiç bu kadar kötü olmamıştı'

Işıl Zakkut, Gazze'deki durumu şöyle anlattı: ''Elektrik yok...Savaş başladığından bu yana kısıtlı olarak geliyor, bazen günde ancak 2 saat...Su yok, gaz yok, ekmek yok, fırınlar kapalı, burada bir kaşık un bulamıyoruz...Türkiye'nin yardımları geliyor, bir şey görmüyoruz, biz bu yardımlardan faydalanamıyoruz. Yardımlar pazarlarda satılıyor.''
Zakkut, bir çuval unun daha önce 50 şekel iken 150 şekele çıktığını, yardım olarak gelen bu unlardan almak için bile önce başvurup para ödendiğini, ancak bir gün sonra, o da yardımın verilmesi onayı çıkarsa alınabildiğini kaydetti.

Gazze'de pek çok yerin vurulduğunu, kendi evlerinin çatısının da patlamalarda hasar gördüğünü anlatan Işıl Zakkut, "Gece üzerimize yağmur yağıyor, battaniyeler, yorganlar ıslak... Çocuklar üşüyor, bir taraftan da hepimiz can korkusu yaşıyoruz" dedi ve Gazze'de sadece kendilerinin değil, herkesin durumunun aynı olduğunu vurguladı.
"17 yıldır buradayım... Böylesini ilk kez gördüm" diyen Işıl Zakkut, son İsrail operasyonunun diğerlerinden çok daha ağır olduğunu vurgularken, Gazze Şeridi'nde durumun "ilk kez bu kadar kötü" olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler