Türker'den, Anayasa değişikliği yorumu

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Türkiye'de bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Ama bu değişiklik, salt parlamentoda bulunan egemen partinin tercihleri, oylarıyla değil, halkın tüm kesimlerinin uzlaştığı bir anlayışla gerçekleştirilmelidir'' dedi.

Yayınlanma: 28.01.2010 - 14:58
Abone Ol google-news

DSP Genel Başkanı Masum Türker, gazeteci yazar Uğur Mumcu'yu anma etkinlikleri kapsamında Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen ''Hukuk Devleti'' konulu panelinin açılış konuşmasını yaptı.

Uğur Mumcu'nun çağdaş Türkiye için ciddi bir fikir ortamı yarattığını kaydeden Türker, ''Mumcu kalemiyle savaştı, düşünceleriyle değişim yoluna çıktı'' dedi. Mumcu'nun bilimsel ve araştırmacı yönü ile dünyaya örnek olacak bir gazetecilik anlayışı oluşturduğunu kaydeden Türker, onunun hukuk devletine verdiği önemi da vurguladı.

nayasa değişikliği tartışmalara da değinen Türker, şöyle konuştu:
''Biz bugün hiç kimsenin söyleyemediğini söyleyeceğiz, Türkiye'de bir anayasa değişikliğine ihtiyaç var ama bu değişiklik, salt parlamentoda bulunan egemen partinin tercihleri, oylarıyla değil, halkın tüm kesimlerinin uzlaştığı bir anlayışla gerçekleştirilmelidir. DSP, sivil bir anayasa gerçekleştirilmesi konusunda siyasal duruş sergileyerek hem iktidar partisi mensuplarını hem toplumun diğer kesimlerini ve muhalefeti de içine katan anayasa değişikliğinin çerçevesini belirleyen girişimlerde bulunacaktır.''

Eski bakanlardan Hikmet Sami Türk de Uğur Mumcu'nun ''bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaması'' görüşünü benimsemiş bir kişi olduğunu belirtti. Türk, Mumcu'nun şaşmaz rehberinin de Atatürk devrimleri olduğunu kaydetti.

''Hukuk devletinin tanımı ve uygulamalar hakkında'' bilgi veren Türk, hukuk devletinin siyasal iktidarları sınırlayan ve uğrunda büyük mücadeleler verilen bir kavram olduğunu söyledi.

Türk, anayasa değişikliği konusuna ilişkin olarak, ''hükümetin herkesin kabul edebileceği değişikliklerle birlikte Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Anayasa Mahkemesi gibi kurumların yapısına ilişkin ve bu kurumların siyasallaşmasına yol açabilecek düzenlemeleri de gündeme getirebileceğini'' söyledi. Buna karşı herkesin uyanık olması gerektiğini ifade eden Türk, Türkiye'nin geriye gitmesine izin verilemeyeceğini, bu konuda herkese düşen görevler bulunduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler