Türkiye-AB ticareti tepe taklak

Eurostat verilerine göre, bu yılın ilk beş ayında AB'nin Türkiye'ye ihracatı yüzde 33 düşerken Türkiye'den yapılan ithalatı yüzde 28'lik bir azalma oldu.

Yayınlanma: 18.08.2009 - 08:00
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği'nin dış ticareti, krizin etkisiyle önemli gerileme gösterirken bu düşüşten en çok etkilenen ülkelerin arasında Türkiye de bulunuyor.

AB'nin istatistik kurumu Eurostat'ın son verilerine göre, Birliğe üye 27 ülkenin başlıca 10 ticaret ortağı ile ticaretinde bu yılın Ocak-Mayıs döneminde geçen yılın eş dönemine göre, önemli gerilemeler meydana geldi.

Söz konusu dönemde Birliğin ihracatında en büyük düşüş, Rusya'ya yapılan satışlarda gözlendi. Rusya'ya yönelik ihracat yüzde 39 düştü. Rusya'yı ise Türkiye izledi. AB'nin Türkiye'ye ihracatı yüzde 33 bir azalma gösterdi.

Daha büyük düşüşler, AB'nin ithalatında gözlendi. AB'nin en büyük enerji tedarikçisi olan Rusya'dan yapılan alımlar yüzde 43 azaldı. Japonya ve Brezilya'dan ithalatın yüzde 29 azaldığı Ocak-Mayıs döneminde AB'nin Türkiye'den alımlarında yüzde 28 bir gerileme meydana geldi.


AB'nin fazlası önemli ölçüde azaldı

Bu arada, Eurostat verileri, AB'nin bu yılın ilk beş ayında Türkiye'ye 16.3 milyar Avro tutarında mal sattığını da gösterdi. Böylece, AB'nin Türkiye'ye ihracatı, geçen yılın eş dönemine göre yüzde 33 azaldı.

Türkiye'den yapılan alımlar ise, aynı aylarda 14.4 milyar Avro olarak gerçekleşti. Bu, geçen yılın eş dönemindeki 20.1 milyar Avro tutarındaki ithalata göre yüzde 28'lik bir düşüş anlamına geliyor.

Birliği'nin Türkiye'ye yaptığı ihracatın alımlardan daha hızlı düşmesi sonucunda ikili ticarette AB lehindeki fazla, 4.3 milyar Avro'dan 1.8 milyar Avro'ya indi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler