Türkiye-Afrika STK forumu bugün başladı

Türk- Afrika Sivil Toplum Kuruluşları Forumu, Türk-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından, Cevahir Kongre Merkezinde bugün başladı. 45 Afrika ülkesinden toplam 100 kuruluş temsilcisi katıldığı forumda, iki ülkenin iş birliğine ciddi yarar sağlayacak, ekonomi-kalkınma, eğitim, sağlık, kültür, turizm ve çevre konuları tartışılacak.

Türkiye-Afrika STK forumu bugün başladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.08.2008 - 12:52

Türk-Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen ''Türkiye-Afrika Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Forumu'' 45 Afrika ülkesinden toplam 100 kuruluş temsilcisinin katılımıyla başladı.

Cevahir Kongre Merkezi'nde düzenlenen forumun açılışında konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, forumda tartışılacak ekonomi ve kalkınma, eğitim ve sağlık, kültür, turizm ve çevre konularında elde edilecek bilgilerin, Türkiye-Afrika iş birliğine ciddi bir ivme kazandıracağını söyledi.

Tüm dünyada olduğu gibi Afrika coğrafyasında da insan kaynaklı ve doğal afetlerin arttığına dikkati çeken Küçükali, ''Türkiye Cumhuriyeti, Afrika'daki ülkelerle iyi ikili ilişkileri bulunmaktadır. Türk Kızılayı da Afrika'daki Kızılay ve Kızılhaç dernekleriyle ile son derece yakın bir iş birliği ve koordinasyon halindedir'' dedi. Küçükali, Türk Kızılayı'nın, Afrika'daki ihtiyaç sahiplerini yalnız bırakmadığını vurgulayarak, Sudan, Somali ve Çad başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinde doğal afetler ve çatışmalar sonrasında yardım çalışmaları yürüttüğünü söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Yerleşik Koordinatörü ve UNDP Türkiye Temsilcisi Mahmood Ayub, TASAM'ın, Afrika'nın farkındalığını artırma adına önemli rol oynadığına işaret ederek, ''TASAM, Türkiye-Afrika arasında köprü oluşturdu'' dedi. Forumun zamanlamasının çok önemli olduğunu kaydeden Ayub, ''Bu forum, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi öncesinde olması nedeniyle önemlidir'' diye konuştu.

Türkiye'de artan bir Afrika farkındalığı olduğunu anlatan Ayub, Türkiye'nin Afrika'nın 3 ülkesiyle iş birliği içinde bulunduğunu, bazı ülkelere de yeni büyük elçilikler açtığını hatırlattı. ''Afrika ile bağlantı açısından Türkiye'de ciddi çaba var. Afrika, geçmişteki sıkıcı görüntüsünden çıkıyor. Son 10 yılda önemli bir kalkınma kaydetti'' diyen Ayub, Afrika'nın iş yapmaya uygun bir alan olduğunu, bu nedenle de göz ardı edilmemesini istedi.

Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanı (TİKA) Musa Kulaklıkaya da forumun, anlamlı bir birliktelik olduğunu belirterek, birçok alanda önemli olan sivil toplum örgütlerinin, dördüncü kuvvet olduğunu söyledi. Siyasi krizlerin, savaşların, iç çatışmaların, tüm dünyayı etkileyen gıda güvenliği gibi krizlerin ve doğal afetlerin sürekli olarak dünya gündeminde yer aldığını belirten Kulaklıkaya, Türkiye'nin, bölgesel ve global krizlerde daha fazla rol aldığını ve önemli bir çözüm ortağı olduğunu dile getirdi. Kulaklıkaya, ''Türkiye, kalkınma çabalarında uluslararası camianın da takdir ettiği gibi yükselen bir ülke haline gelmiştir'' dedi.

Türkiye'nin son üç yılda yaptığı yardımların ortalamasının 650 milyon dolar olduğunu anlatan Kulaklıkaya, Türk sivil toplum kuruluşlarının bu alandaki katkılarının yıllık ortalama 100 milyon dolara yakın bir rakam olduğunu kaydetti. Kulaklıkaya, Türkiye'nin sağladığı kalkınma yardımları rakamlarının yıllık ortalama 2-2,5 milyar dolar civarında olduğunu belirterek, insanların karşılaştığı problemlerin çözümünde ve ülkelerin kalkınma çabalarına destek olma konusunda birçok alanda Türk kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının ellerinden gelen gayreti gösterdiğini söyledi.

Afrika'nın artık olumsuzluklarla değil, önemli bir potansiyelle anıldığına işaret eden Kulaklıkaya, Afrika'nın bütün dünyanın ilgisini ve dikkatini çeken bir kıta haline geldiğini, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'nin de bu anlayışın doruk noktasını teşkil ettiğini bildirdi.
Kulaklıkaya, TİKA'nın 2005 yılında Afrika'da başlattığı faaliyetlerinin giderek arttığını, Afrika'nın çeşitli ülkelerinde açılacak 15 Türk büyükelçiliğiyle faaliyetlerin daha da arttırılacağını vurguladı.

Musa Kulaklıkaya, TİKA'nın 13 Afrika ülkesinde tarımsal kalkınma programı, 5 Batı Afrika ülkesinde ise meslek edindirme programı düzenlediğini ve kalkınma çabalarıyla ilgili çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

TASAM Başkanı Süleyman Şensoy da sivil toplum kuruluşlarının demokratikleşmenin ciddi bir göstergesi olduğunu belirterek, Afrika'nın kalkınmasında ve küresel entegrasyonunda önemli roller üstlendiklerini kaydetti. Türkiye'nin, Afrika ülkeleriyle coğrafi açıdan olduğu kadar duygusal açıdan da yakınlığının bulunduğunu ifade eden Şensoy, ''Tarih boyunca Afrika'yla olan yakın ilişkilerimizin, günümüz dünyasının ihtiyaçlarına cevap verebilecek karşılıklı kazanımlara dayalı, dostane ilişkiler çerçevesinde güçlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarına çok büyük görevler düşmektedir'' diye konuştu.

Forum, yarın sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler