'Türkiye Büyük Birader histerisinin pençesinde'

Financial Times, "Seks kasetleri, Türk seçimlerini gölgeliyor" yorumunu yaptığı haberde "Türkiye şimdi kesinkes Büyük Birader histerisinin pençesinde" görüşünü de yansıttı.

Yayınlanma: 23.05.2011 - 08:26
Abone Ol google-news

MHP'nin çok sayıda üst düzey yöneticisinin istifasına yol açan seks kasetleri skandalı, Batı'nın önde gelen gazetelerinin dikkatini çekmeyi sürdürüyor. İngiliz Financial Times gazetesi, "Seks kasetleri, Türk seçimlerini gölgeliyor" derken, "Türkiye şimdi kesinkes Büyük Birader histerisinin pençesinde" görüşüne de yer verdi.  Financial Times, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzası ve "Seks Kasetleri Türk Seçimleri Gölgeliyor" başlığı ile yayımladığı haber analizinde "Türkiye'nin seçim kampanyası, şantaj yapanlar, seks kasetlerini online yayımlayarak muhalefet politikacıları istifaya zorlarken giderek daha sertleşiyor" yorumunu yaptı.
 

'Skandal MHP'yi kargaşaya sürükledi'

"Skandal, MHP'yi kargaşaya sürükledi ancak, Türkiye'nin siyasi hayatında şantaj ve yaşa dışı kayıt korkularına da vurgu yapıyor" görüşünü de dile getiren gazete, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da kaset yöntemiyle istifa etmeye zorlandığını anımsattıktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kaset tezgahı için kullandığı "çok çirkin ve tehlikeli" sözlerine de dikkat çekti. Buna karşın gazete, skandalın, MHP'nin seçim şansına zarar vermesi halinde bundan Erdoğan'ın "kazançlı" çıkacağı iddiasına da yer verdiği haberde seçim anketlerinin AKP'nin rahatça seçim kazanacağını gösterse de oy oranının önem taşıdığını belirterek, Erdoğan'ın anayasa konusunda "tartışmalı reformlar" yapmak istediğini öne sürdü.

Reformları başka partilerden desteği almadan yapabilmesi için Erdoğan'ın "süper çoğunluğa" ihtiyacı olduğunu yazan gazete, analistlerin, AKP'nin seçimlerde daha büyük bir çoğunluğu kazanabilmesinin MHP'ye desteğin yüzde 10'un altına düşmesine ve Güneydoğu'da iyi bir performansı göstermesine bağlı olduğunu söylediklerini de belirtti.  İngiliz gazetesi, her partiden politikacıların, şantaj taktiklerini kınadığına dikkat çektiği haberinde, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, skandal konusunda, Türkiye'deki yanlıları anayasal reform için kampanya yapan ve polis gücüne hakim olduğu inanılan etkin dini lider Fethullah Gülen'i sorumlu tuttu. Ancak Gülen yanlısı medya bu iddiaları reddetti, Sayın Erdoğan da" diye yazdı.
 

'Kasetler uzun vadeli planlama, büyük kaynakları gerektiriyor'

Haberde görüşlerine yer verilen ABD'li danışmanlık şirketi Global Source'dan analist Atilla Yeşilada ise, seks kasetlerine ilişkin olarak, "içeriği ve kayıt yöntemlerinin incelemesi, uzun vadeli planlama, büyük kaynaklar ve en az 10 belki tüm MHP milletvekillerinin 24 saatlik izlenmesini gerektirdiğini gösteriyor" dedikten sonra, "Türkiye şimdi kesinkes Büyük Birader histerisinin pençesinde" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler