"Türkiye ile ilişkilerin iyileştirilmesini istiyoruz" (30.04.2010)

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, "Yunanistan'ın, Türkiye ile olan ilişkilerinin iyileştirilmesini ve iki ülke arasındaki işbirliğinin ilerletilmesini arzu ettiğini" söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.04.2010 - 13:57

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 14-15 Mayıs'ta yapmayı planladığı Atina ziyaretiyle ilgili olarak LAOS partisi Genel Başkanı Yorgos Karacaferis'in sunduğu soru önergesine verdiği cevapta, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile sürdürülen temasların, Yunanistan'ın ve bölgenin istikrarının güçlendirilmesi amacıyla yapıldığını" belirtti.

"Yunanistan'ın, her iki ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda birçok alandaki konulara ivme kazandırmak için mümkün olan her yerde Türkiye ile temasların yoğunlaştırılmasını ve işbirliği alanının genişletilmesini istediğini" ifade eden Papandreu, "Türkiye Başbakanı Sayın Erdoğan'ın Atina ziyareti ve Türkiye ile Yunanistan arasındaki Yüksek İşbirliği Konseyi'nin harekete geçirilmesi de bu çerçevede gerçekleştirilmektedir" dedi.

Papandreu, "Açılışının, Başbakan Erdoğan'ın Atina ziyareti sırasında iki ülke başbakanları tarafından yapılacağını belirttiği Yüksek İşbirliği Konseyi'nin, ekonomik işbirliği, enerji, çevre, taşımacılık, iletişim, kültür, turizm, eğitim, vatandaşın korunması ve AB meseleleri gibi konularla ilgili çalışmalarda bulunacağını" bildirdi.

"Bunun daha önce alınan kararın bir devamı olduğunu" belirten Papandreu, "Bunun öncesinde ilgili bakanların, Türk muadilleriyle bu konularla ilgili temasları olacak. İlgili ön hazırlıklar her zamanki gibi Dışişleri Bakanlığı'nın koordinesi altında ciddiyetle sürdürülüyor. Görüşmelerin kesin şekli, diplomatik kanallar aracılığıyla belirleniyor. Gizli hiçbir şey yapmıyoruz. Sizleri temin ederim ki, ister Sayın Erdoğan ve isterse herhangi başka bir yabancı lider ile olan her türlü temasımız, ülkemizin güçlendirilmesi çerçevesinde ve her zaman barışın, güvenliğin, uluslararası hukukun, bölgenin istikrarının ve milli çıkarlarımızın güçlü bir şekilde korunması amacıyla yapılmaktadır" diye konuştu.


"Ekonomik sorun başka, milli konular başka"

Yunanistan Başbakanı Papandreu, ayrıca "Yunanistan'ın içinde bulunduğu ekonomik krizin milli konularla bağlantısı bulunmadığını" söyledi.

"Yunanistan'ın mali sorunlar nedeniyle denetim altında bulunduğunu, ancak bu iki konunun birbiriyle karıştırılmaması gerektiğini" ifade eden Papandreu, "Denetim altında bulunduğumuzu biliyoruz. Ancak, bu denetim ekonomimiz ile ilgilidir. Başka hiçbir konuda denetim altında değiliz. Her kim, bu iki konu arasında bizim aleyhimize bağlantı kurmaya teşebbüs ederse, bu bizim için siyasi bir casus belli (savaş nedeni) anlamına gelecektir" dedi.

Papandreu, "Şu anda önemli olan şeyin Yunan ulusunun yaşamını sürdürebilmesi olduğunu" ifade ederek, "Kırmızı çizgi budur. Bu yüzden de AB ve IMF ile olan müzakerelerimiz ve ekonomik konularla ilgili yabancı liderlerle olan görüşmelerimizin milli konularla ilgisi yoktur" diye konuştu.


"Erdoğan'ın Batı Trakya'yı ziyaret etme planı yok"

Papandreu, Batı Trakya konusuna da değindiği konuşmasında, "Başbakan Erdoğan'ın, Atina ziyareti sırasında Batı Trakya'yı ziyaret etmesinin planlanmadığını" belirtti.

"Yunanistan'ı ziyaret eden yabancı ülke liderlerinin, hükümetin onayı ile ülkenin herhangi bir yerini ziyaret etmelerinin memnuniyetle karşılanacağını" belirten Papandreu, "Bunun, 14-15 Mayıs tarihleri arasında Atina'yı ziyaret edecek olan Türk Başbakan için de geçerli olduğunu" söyledi.

Papandreu Trakya ile ilgili olarak da, "Bizim politikamızın hedefi, Müslüman vatandaşlarımızın tam ve düzenli olarak yerel toplum ile bütünleşmeleridir. Bugüne kadar kaydedilen önemli ilerlemelerle gurur duyuyoruz. Ancak her halükarda sizi bilgilendiririm ki, Türk Başbakan, ziyareti sırasında Trakya'ya gitmeyecek" diye konuştu.


"Atina'da cami yapımının Türkiye ile ilgisi yok"

Atina'da cami sorununa da değinen Papandreu, "Bu konunun Türkiye ile hiçbir ilgisi olmadığını" söyledi.

Papandreu, "Başkent Atina'nın da içinde bulunduğu Attiki bölgesinde yaşayan Müslümanların ibadet edecekleri bir yerleri bulunmamasının ve vefat eden Müslümanların gömülmek için yüzlerce kilometre uzaklıktaki Batı Trakya bölgesine nakledilmelerinin kabul edilemez bir durum olduğunu" belirtti.

Yunanistan Başbakanı Papandreu, "Bu, demokratik bir ülke olarak bizim, ister Attiki bölgesinde yaşayan Trakyalı Müslümanlar olsun, isterse bir çoğu Yunan vatandaşı olan çok sayıdaki göçmen olsun, Yunanistan'da yaşayan nüfusa karşı mecburiyetimizdir" diye konuştu.

Karacaferis, Başbakan Erdoğan'ın Atina ziyaretiyle ilgili sunduğu soru önergesinde, "Türkiye'nin, Yunanistan'a karşı tavırlarıyla ülke ekonomisinin bugünkü duruma gelmesine katkıda bulunduğunu" öne sürerek, "Hükümetin, Türkiye ile olan ilişkilerinde çok dikkatli olması gerektiğini" savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler