'Türkiye krizi rahat atlatacak'
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ABD finans piyasalarında yaşanan krizle ilgili olarak, ''ABD'nin borsa derinliği fazla olduğu için dalgaları da büyük oluyor. Ama okyanuslar gibi olmadığımız için Türkiye bu sıkıntıları daha rahat atlatacak'' dedi.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, gezi ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Mersin'de, dünya ekonomisinde yaşanan krizi değerlendirdi. Türkiye'de geçmiş dönemlerde yaşanan krizlerin olduğu dönemde müsteşar olarak görev yaptığını hatırlatarak, kriz tecrübeleri yaşadığını söyledi.
Bu nedenle kriz döneminde nasıl davranılması gerektiğini bilen bir kişi olduğunu dile getiren Tüzmen, ''Önemli olan krizi takip etmek değil. Kriz ABD'den dalga dalga dünyaya dağılıyor. Ben her zaman bir kriz anını nasıl fırsata çeviririm ona bakarım'' dedi.
Türkiye'deki menkul kıymetler borsası olsun veya türev piyasalar olsun, tamamının derinlikleri çok fazla olmayan piyasalar olduğunu ifade eden Tüzmen, şunları kaydetti:
''Okyanusta bir fırtına olduğu zaman çok büyük dalgalar oluşur. ABD'de yaşanan da böyle. Yani ABD'nin borsa derinliği fazla olduğu için dalgaları da büyük oluyor. Neticede çok büyük bir hacim olunca yüzde 5-7'lik borsa düşüşü çok büyük haciminin düşüşü anlamına geliyor ve dünyaya yansıyan büyük dalgalar anlamına geliyor. Ancak Türkiye, derinliği çok olmayan piyasamız olduğu için fırtına estiği zaman göllerdeki gibi büyük dalgalar yaratmıyor. Okyanuslar gibi olmadığımız için Türkiye bu sıkıntıları daha rahat atlatacak.''
Yaşanan dönemde sermaye bulutunun tüm dünyayı dolaştığını vurgulayan Tüzmen, ''ABD'de istediğini elde edemezsin şu an. Bu nedenle bu para akışı başka yerlere akacak. Nereler olacak? En sağlam koy ve en güvenilir liman neresiyle oraları dolaşacak. Burada en sağlam limanlardan birisi Türkiye. Türkiye böyle istikrarlı duruşunu göstermeye devam ederse, gerçekten yabancı sermaye için iyi bir sığınak ve liman olacaktır. Yabancı sermaye için iyi bir sığınak ve liman olacaktır Türkiye. İstikrarlı görünümümüzü sağlamaya devam ettikçe yabancı sermaye girişi alabileceğiz ve bunu ihracata ve üretime yönlendirecek bir akılla yolumuza devam edeceğiz'' diye konuştu.
İhracattaki durum
Türkiye'nin ihracat rakamının 132 milyar, ithalatın ise 200-205 milyar dolar civarında seyrettiğini ifade eden Tüzmen, 2008 yılı ticaret açığının 70 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini bildirdi.
Söz konusu açığın finanse edilmesi halinde sıkıntının olmayacağını dile getiren Tüzmen, ''Tabi ki dikkatli hareket etmek lazım. İhracat artış oranımız ithalat artış oranımızın üzerinde. Bu da iyi bir gösterge. İhracatçımız pazar çeşitlendirmesi yaparak Asya ve Afrika pazarlarına ciddi bir mal tedariki yapıp, üretimi bu yöne kaydırdığı için çok fazla sıkıntı görmeden ihracat artışını devam ettiriyoruz'' diye konuştu.
2008 yılının dış ticarette önemli artışların yaşandığı bir yıl olarak kaydedileceğini bildiren Tüzmen, şöyle devam etti:
''Ayrıca şu an dünya çapında yaşadığımız krizi de akıllıca kullandığımız taktirde, yabancı sermaye fırtınalı denizlerden Türkiye'ye gelir. Fırtına devam edip, büyük dalgalarla karşılaşıyorsa, muhakkak yabancı sermaye gemisi bir liman arar. Bu gemi her zaman geleceğini oluşturacağı, hizmet üretip alabileceği limana ihtiyaç duyar. Bu da Türkiye'dir. Yabancı sermaye gemisi uygun liman olarak Türkiye'yi bulup buraya gelecek. Çünkü bu sermayenin korunaklı dediği limanlar, en fazla zarar gördükleri yerler oldu.''
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!