Türkiye, Ortadoğu'da 'Bölgesel Devlet' oldu

Rusya Eski Başbakanı Yevgeni Primakov, Türkiye'nin Ortadoğu'da uluslararası alanda önemli bir rol oynadığına dikkat çekerek, "Türkiye günden güne Ortadoğu'da bölgesel bir devlet olmaktadır. Bu özellik Türkiye'ye bölgede yeni bir nitelik kazandırmıştır" dedi.

Yayınlanma: 24.06.2010 - 13:02
Abone Ol google-news

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) konuğu olarak Türkiye'de bulunan Rusya Eski Başbakanı Yevgeni Primakov, 'Rusyasız Dünya' isimli kitabının tanıtımını yaptı. TUSKON tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Rusya Eski Başbakanı Yevgeni Primakov, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Türkiye'nin son dönemlerde Ortadoğu'da uluslararası arenada önemli bir rol üstlendiğini belirten Primakov, "Türkiye günden güne Ortadoğu'da bölgesel bir devlet olmaktadır. Bu özellik Türkiye'ye bölgede yeni bir nitelik kazandırmıştır" dedi.


ABD'nin Irak'tan çekilmesi tek kutuplu dünyanın sonu olur


Rusya eski Başbakanı Primakov ise, bugünkü dünyanın tek kutuplu bir dünya olmadığını ve çok kutuplu bir dünyaya doğru gidildiğini belirtti. ABD'nin Ortadoğu politikasına ilişkin sürecine de değinen Primakov, ABD'nin Irak operasyonunun başarısız sonuçlandığını kaydetti. Primakov, "Ben burada hiçbir şekilde Saddam rejimini desteklediğimi söylemiyorum. Kendisi ile gayet iyi ilişkilerimiz oldu. Ancak bana göre Saddam zamanında kaos, terörizm ve Şii - Sünni çatışmaları yoktu. Şimdi ise bu savaş hem derinleşiyor hem de genişliyor. Bu olayları biz yakından izliyoruz. ABD Başkanı Obama'nın da dediği gibi; Ortadoğu istikrara kavuşacaktır. Fakat şu anda tablo aynı" dedi. ABD'nin Irak'tan çekilmesi ile tek kutuplu dünyanın sonu olacağına dikkat çeken Primakov, "Eğer ABD'liler Irak'tan çekilecek olursa o zaman Irak'ta istikrar hiç olmayacaktır. Ve bu tek kutuplu dünyanın sonu olacaktır. Sadece ABD'liler tek kutuplu bir dünya istiyorlardı. Fakat Obama ABD başkanı olduktan sonar bu durumun biraz değiştiğini düşünüyoruz. Obama'nın ABD'nin dünyada lider rolü oynamasından vazgeçtiğini söyleyemeyiz. Fakat önceki başkana göre dersini iyi çalıştığını anlıyoruz" diye konuştu.


Krizden çıkma süreci başladı

Tüm dünyanın ekonomik krizden çıkış sürecine girdiğini ifade Primakov, "Şöyle ya da böyle tüm Dünya ekonomik sistemini güçlendirmek amacında" dedi. Rusya ile Türkiye ilişkilerin oldukça güzel olduğunu ifade eden Primakov, "İki ülke arasındaki ilişkiler çok yüksek düzeyde. Kriz döneminden önce 35 milyar dolarlık bir ticaret hacmimiz vardı. Kriz ile birlikte bu rakam 3'te 1 azaldı. Fakat bu yıl içerisinde ticaret artmaya başladı ve 5 yıl içerisinde 100 milyar dolarlık bir hedefimiz var. Bu çok zor ama bir hedef kondu. Ne yapmamız gerektiğini biliyoruz ve umarız ki her iki taraf da bu amaca ulaşmak için her şeyi yapacaktır" şeklinde konuştu.


Türk müteahhitler 20 milyar dolarlık iş yaptı

1999 ve 2010 yılları arasında Türk inşaat ve müteahhitlik şirketlerinin Rusya'da 20 milyar dolardan fazla yatırıma imza attıklarını da dikkat çeken Primakov, şöyle devam etti:
"Şu anda bin 100 adet bina inşa edilmiş durumda. Bu çok büyük bir hacim ve Türk müteahhitler buradan kazandıkları paraları Türkiye'ye gönderiyor ve bu da Türk ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra Rus turistler de Türkiye'ye olukça ilgili. Yılda 2.5 milyon turist Türkiye'ye geliyor ve 3 milyar dolarlık bir gelir bırakıyorlar. Ayrıca Rusya ile Türkiye arasındaki vize konusunda da büyük adımlar atmış bulunmaktayız. Rusya ile Türkiye arasında ticaret hacminde bir dengesizlik var. Biz Türkiye'ye nazaran daha fazla ihracat yapıyoruz. Fakat bu dengesizlik bavul ticareti, turizm gibi başka kalemlerle kapanıyor. Bunun yanı sıra Rusya'da çalışanların para transferleri de bu dengesizliğin azalmasına neden oluyor."


Rusya 'Mâli Dünya merkezi' kuracak


Dünya mali sisteminde durum değişmeye başladığına dikkat çeken Primakov, "Ancak dolar hemen çökmeyecek. Yani dünya hemen dolardan çıkmayacak. Yakın bir zamanda böyle bir tehlike yok. Şu anda kriz Euro bölgesinde. Alınan önlemler yeterli" dedi.

Primakov ayrıca, Rusya olarak Mali Dünya Merkezi kurmak istediklerini, ancak bunun yakın zamanda hayata geçirilmeyeceğini, ama bunun üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Gazze'ye yapılan yardım ve İsrail'in tutumuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Primakov, "Türkiye Gazze'ye insanı yardım götüren gemide çok büyük bir kayıp yaşadı ve Rusya bu konuda kendi pozisyonunu belli etti. Aynı zamanda hayatını kaybeden Türk vatandaşları kendilerine ait rol oynadılar. İnsanlar boş yere hayatlarını kaybetmediler. Çünkü İsrail Gazze'nin ablukasına gevşetmek zorunda kaldı. Çünkü elbette ki bu da Türkiye için büyük bir artıdır" diye konuştu.


Ticaretin yanı sıra kültürel boyut da önemli

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, tarihinde belki ekonomik ve siyasi olarak en yüksek derecede ilişkilerini yaşayan Rusya ve Türkiye'nin bu sürecinde iş dünyası olarak aktif rol oynamak istediklerin kaydetti. Bu amaçla 12 Mayıs tarihinde TUSKON olarak Türkiye-Rusya İş Forumu düzenlediklerini belirten Meral, "Bizler bu ilişkilerin sadece ekonomik ve siyasi olarak devam etmesinin yeterli olmadığını düşünüyoruz. Kültür boyutu ile de halklar arasındaki tanışma ve kaynaşmayı da desteklememiz gerekiyor. Bu sürede bu ilişkiler daha kalıcılık kazanacaktır. Bu düşüncemizin bir parçası olarak da Rusya Federasyonu Eski Başbakanı Primakov'u Türkiye'ye davet ettik. Ve davetimiz öncesinde de 'Rusyasız Dünya' isimli kitabını tercüme ettirdik ve bastırdık. Primakov, özellikle Ortadoğu konusunda uzman ve kitabında da bu konularda önemli tespitleri bulunuyor" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler