Türkiye yağışlı havanın etkisinde

Türkiye geneli yağışlı geçecek. Hava sıcaklığı, Marmara ve Güneydoğu Anadolu'da 2 ila 4 derece azalacak.

Yayınlanma: 13.01.2010 - 07:07
Abone Ol google-news

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'den yapılan değerlendirmelere göre, Türkiye geneli yağışlı geçecek. Genellikle yağmur ve sağanak; Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Batı Karadeniz'in iç kesimlerinin yüksekleri, Kütahya, Afyon, Bursa, Bilecik, Sıvas, Kayseri, Çankırı, Eskişehir ve Ankara'nın yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Hava sıcaklığı, Marmara ile Güneydoğu Anadolu'da 2 ila 4 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik beklenmiyor. Rüzgar genellikle güney ve güneybatı (Lodos), Marmara ile zamanla Batı Karadeniz ve Kuzey Ege'de kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden hafif arasıra orta kuvvette esecek. Devlet Meteoroloji İşler i Genel Müdürlüğü'nden yapılan tahminlere göre bölgelerde hava şöyle olacak:

Edirne beyaza büründü

Balkanlardan gelen yağışlı havanın etkisi altına giren Edirne'de, yüksek kesimler beyaza büründü. Kent merkezinde sağanak yağışın hakim olduğu Edirne'de, Bulgaristan'a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı'nın bulunduğu bölge ve Lalapaşa ilçesinin yüksek kesimlerinde yoğun kar yağışı başladı. Etkili yağış nedeniyle kar kalınlığı kısa sürede 2 santimetreye ulaştı. Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan Bulgaristan'a geçmek için bekleyen tırlar kısmen karla kaplandı.

Edirne merkezde ise dün geceden bu yana devam eden sağanak yağış devam ediyor.
Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kentte hava sıcaklığının 2 derece olduğunu ve sağanak yağışın öğleden sonra yerini karla karışık yağmura bırakacağını belirttiler.


Kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor

Yurdun çeşitli yerlerindeki kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiliyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nde aralıklarla etkisini sürdüren kar yağışı, özellikle yüksek kesimlerdeki köylerin yollarının kapanmasına neden oldu.

Bölgede Erzurum'da 59, Muş'ta 16 ve Kars'ta 9 olmak üzere 84 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

İl Özel İdare müdürlüklerine bağlı karla mücadele ekipleri, kapalı köy yollarının açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Karayolları ve Belediye ekipleri, yollarda araç trafiğinin aksamaması için karla mücadele çalışması yapıyor.

Kar yağışı kent merkezlerinde de yaşamı olumsuz etkiledi. Sabah okula giden öğrenciler, kar yağışı nedeniyle zor anlar yaşadı.

Bu arada, kent merkezlerinde kar kalınlığının Ağrı'da 30, Erzurum'da 13, Kars'ta 12, Muş'ta 7 ve Ardahan'da 3 santimetreye ulaştığı belirtildi.

Gece en düşük hava sıcaklıkları ise Erzurum, Ardahan ve Ağrı'da eksi 3, Kars'ta eksi 2, Iğdır'da 0 ve Erzincan'da 3 derece ölçüldü.

Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Ağrı'da eksi 1, Ardahan'da 0, Kars ve Erzurum'da 2, Erzincan'da 5 ve Iğdır'da 6 derece olması bekleniyor.

Sıvas

Sıvas'ta, dün akşam başlayan kar yağışı nedeniyle 5'i kent merkezine bağlı 48 köy yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdare Müdürlüğü ekipleri, yolların açılması için çalışmalarını sürdürüyor.
İl genelinde 4 yerleşim biriminin haberleşme sisteminin arızalı olduğu, 1 köye de elektrik verilemediği kaydedildi.

Kenti çevre illere bağlayan ana güzergahlarda ulaşımda sorun bulunmadığı, Karayolları ekiplerinin yolların ulaşıma açık kalması için çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

Antalya

Antalya'nın Akseki ilçesini Konya'nın Seydişehir ilçesine bağlayan kara yolunun 5. kilometresinden itibaren, yoğun kar yağışı nedeniyle trafikte aksamalar yaşandı.
Zincirsiz çıkan birçok araç, yolda kaldı. Bazı tırların ve yolcu otobüslerinin buzlanma nedeniyle kayması sonucu kara yolu yaklaşık 1.5 saat trafiğe kapatıldı.
Karayolları 133. Şube Şefliğine bağlı ekiplerin iş makineleriyle yaptıkları çalışma sonucu yol açıldı.
 

Kayseri

Kayseri'de, gece başlayan kar yağışı sonucu Erciyes Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 50 santimetreye, yüksek kesimlerde ise 55 santimetreye ulaştı. Kayakevi yetkilileri, Kayseri-Erciyes ve Erciyes-Develi kara yollarının ulaşıma açık olduğunu, pistlerin kayak yapmaya uygun hale getirildiğini söyledi.


Uludağ'da kar kalınlığı 70 cnm

Türkiye'nin önemli kış ve kayak turizmi merkezlerinden Uludağ'da, kar kalınlığı 70 santimetreye ulaştı. Uludağ Meteoroloji İstasyonu yetkililerinden aldığı bilgiye göre, oteller bölgesinde kar kalınlığı 70 santimetre olarak ölçüldü.

Hava sıcaklığının eksi 1 derece olduğu bölgede hafif kar yağışı ve yoğun sis nedeniyle görüş mesafesinin zaman zaman 50 metrenin altına düştüğü belirtildi.

Kar yağışının hafta sonuna kadar hafif ve aralıklarla sürmesinin beklendiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler