Türkiye’de 16 bin firma iflas edecek

Uluslararası kuruluşlar Türkiye’yi yüksek enflasyon ve işsizlik konusunda uyarırken Euler Hermes’e göre TL’nin değer kaybıyla 2016’da 16 bin şirket iflas edecek.

Türkiye’de 16 bin firma iflas edecek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.11.2015 - 21:13

Türkiye ekonomisinde alarm zilleri çalmaya devam ediyor. IMF dün yayımladığı raporda Türkiye’yi enflasyon konusunda uyarırken Bank of America istihdamda problemli bir noktaya gelindiğine dikkat çekti.

Alacak sigortası şirketi Euler Hermes’e göre ise iki yıldır düşüş trendine giren şirket iflasları, gelecek yıl yeniden artacak. Geçen yıl 15 bin 822, bu yıl ise 15 bin 100 şirket iflas ederken rakamın 2016’da 16 bine çıkması bekleniyor.

Euler Hermes Baş Ekonomisti Ludovic Subran, 2016’da Türkiye’de iflasların artacağını belirterek, bu artışın da 16 bin kurumsal iflasa işaret ettiğini söyledi. “2015 Uluslararası Ticarete Global Bakış” konferansında konuşan Subran “ABD Merkez Bankası’nın (Fed) açıklamaları ve liranın değer kaybetmesi yılın ilk yarısında etkili olacak. Bu, talebi ve kârlılıkları etkileyebilir ve bazı şirketler iflas edebilir” dedi.

En riskli inşaat

Subran şöyle devam etti: “2014’teki yüzde 9’luk düşüşün ardından kurumsal iflasların 2015’te yüzde 5 gerileme kaydetmesi bekleniyor ancak 2016’da yüzde 6’lık artış gerçekleşebilir. İflaslarla ilgili riskli olan sektörlerden birincisi inşaat sektörü. Özellikle de altyapı projelerinde iş yapan küçük şirketler. Hükümet geç ödeme yapıyor, ödeme vadeleri ortalamada 80 güne uzadı. Küçük bir şirketseniz 120 günde ödeme alabiliyorsunuz. Tekstil ve tarım gıdada risk profilinde artış yüksek. Bu iki sektör TL’nin değer yitirmesinden çok etkilendi.” Subran, 2015’in tamamında dolara karşı yüzde 24 değer kaybının beklenmesiyle TL’nin, en sert darbeyi alan para birimlerinden olduğunu aktardı.

Fed etkileyecek

Euler Hermes Group Üst Yöneticisi (CEO) Wilfried Verstraete ise “Fed’in faiz artışı durumunda bunun farklı ülkelerdeki yansımasına baktık. Eğer Fed faiz artışına devam ederse bu Türkiye’nin büyümesini yüzde 0.5 negatife çekecek. Kamu borcunun dış finansmanından dolayı” dedi. Euler Hermes’e göre Brezilya, Rusya, Nijerya, Türkiye ve Güney Afrika Fed’in faiz artırımından en fazla etkilenen ülkeler olacak.

Verstraete, “Döviz bazındaki dış borç, önemli bir tehdit oluşturuyor” diye konuştu.

IMF’den Fed ve enflasyon uyarısı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’deki enflasyon ve enflasyon beklentilerinin yüksek seyrettiğine işaret ederek, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) beklenen faiz artışının da Türk Lirası ve sermaye akışları için bazı riskler teşkil ettiğini belirtti. IMF, Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa ülkelerine ilişkin “Bölgesel Ekonomik Sorunlar Raporu”nda Türkiye’deki kamu transferleri ve tüketiminin diğer ülkelere kıyasla daha düşük, kamu yatırımlarının ise daha yüksek olduğu ifade edildi.

Türkiye’nin gelecek yıl yüzde 2.9 büyüyeceğini tahmin eden IMF, işsizlik oranının yüzde 11.6’ya yükseleceğini öngörüyor.

IMF, G20 Zirvesi öncesi yayıMladığı raporda ise küresel ekonomik büyümenin “ortalamanın altında” olabileceği uyarısında bulundu.

İş yaratmak zorlaşacak

Bank of America (BofA), Türkiye konusunda yayımladığı raporda asgari ücrete yüzde 30 zam ve ekonomide verimlilik artışı eksikliğinin firmaları olumsuz etkileyeceği, enflasyonu yükselteceği ve kamu maliyesini bozacağını iddia etti. Raporda, hükümetin özel sektörün sırtına binecek olan yükü paylaşmaması durumunda işçilik maliyetlerindeki ani artışın kayıtlı istihdam üzerinde ciddi baskı yaratacağı görüşüne yer verildi.

Raporda Türkiye’nin nüfus yapısından kaynaklanan sebeplerden dolayı işgücüne katılım hızı, büyüme oranının üç katına eşit olduğu (sırasıyla yüzde 4.1 ve yüzde 1.4) ve böyle bir yapıda yeni iş alanları yaratmanın ciddi bir sıkıntı olduğunu savundu. Rapor, genel işsizlik oranını yüzde 10.4, genç işsizlik oranını ise yüzde 19 olarak verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler