Türkiye'de işsizlik yüzde 10.5, yabancıya süresiz çalışma izni

Türkiye'de işsizlik rakamları yüzde 10,5 ile en üst seviyelere çıkarken, hükümet yabancıya süresiz çalışma izni getiriyor. Ayrıca Ar-Ge faliyetlerini desteklemek amacıyla şirketlere birçok vergi istisnası getiriliyor.

Yayınlanma: 19.01.2016 - 10:33
Abone Ol google-news

Hükümetin Meclis’e sunduğu tasarıyla araştırma, geliştirme (Ar-Ge) faliyetlerini desteklemek amacıyla şirketlere birçok vergi istisnası getiriliyor. Ayrıca yabancılara da “süresiz çalışma izni” veriliyor.

Hükümet, Ar-Ge düzenlemesini de “torba tasarı” olarak Meclis’e sundu. “Araştırma ve Geliştirme Faliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı”nda yer alan düzenlemeler özetle şöyle:

. Projelerin maliyetlerinin düşürülmesi ve hızla ticarileşebilmesi için gümrük vergisi istisnası, fon, damga vergisi ve harç istisnası getirilecek.

Tasarım faliyetleri de Ar-Ge faliyetleri gibi desteklenecek. Ar-Ge ve tasarım personeli daha esnek çalışabilecek. Ayrıca çalışan personelin niteliğinin artırılması amacıyla doktora, yüksek lisans ve lisans mezunları için farklı oranlarda gelir vergisi istisnası getirilecek.

. Ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen bilimsel yarışmalarda ilk 3’e giren öğrencilere ilgili dallardaki lisans programlarına yerleştirilmelerinde ek puan verilecek.

. Araştırma, geliştirme, tasarım ve yenilik projeleri ile üniversite-sanayi işbirliği faliyetleri sonucu elde edilen gelirler döner sermaye işletmesinin ayrı bir hesabında toplanacak. Bu faliyetlerde bizzat görev alan öğretim elemanlarına bu gelirlerin yüzde 85’i ödenecek. İhtisas teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan girişimciler katma değer vergisinden istisna tutulacak. Ar-Ge ve yenilikçilik destek programlarının değerlendirme, denetim ve yürütme süreçlerinde görev alan öğretim üyelerine döner sermaye desteği verilecek.

. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teknoloji geliştirme bölgelerindeki kira üst limitlerini belirleyebilecek. Teknoloji geliştirme bölgesinin yönetimi ve işletmesinden sorumlu olan şirket damga vergisi ve harçların yanı sıra emlak vergisinden de muaf olacak.

. Ar-Ge projelerinin daha kısa sürede tamamlanması amacıyla proje kapsamında yurtdışından yapılacak alımlar gümrük vergisi, her türlü fon, damga vergisi ve harçtan muaf tutulacak.

 

2023’e kadar vergi istisnası

. Ülke açısından stratejik önemi bulunan tasarım faliyetlerinden elde edilen kazançlar 31 Aralık 2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacak. Ar-Ge bölgesinde çalışan tasarım personelinin görevleri ile ücretleri de 31 Aralık 2023 tarihine kadar her türlü vergiden istisna tutulacak. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Teknoloji Serbest Bölgesi’nde çalışan tasarımcı personelin ücretleri de gelir vergisi istisnası kapsamına alınacak. Eğer yatırımcılar, teknoloji geliştirme bölgeleri firmalarına doğrudan girişim sermayesi sağlarsa vergi indiriminden yararlanacak.

 

Yabancıya ‘süresiz’ çalışma

. “Eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi önemli olan yabancılara” süresiz çalışma izni verilecek. Çalışma izin başvurularını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı karara bağlayacak. . Kamu destekli projelerde görevli ve herhangi bir kurumda çalışmayan bursiyerler de sigortalı olacak. Ar-Ge ve tasarım projeleri kapsamında bazı faliyetler Ar-Ge ve tasarım merkezi dışında gerçekleştirilebilecek.

 

Yazılımda yerli üretime destek

. Tasarım personelinin görevleri ile ilgili ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı Maliye Bakanlığı bütçesine konulan ödenekten karşılanacak. Tasarım faliyetlerine ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar da damga vergisinden muaf olacak. İhracatı artırmak ve güvenli yazılımın yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla yazılım sektöründe yerli üretim desteklenecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler