'Türkiye'nin insan hakları sicili zayıf'

Times, Türkiye'nin ABD ile "özel ilişkisine" vurgu yaptığı haberinde Türkiye'nin, Müslüman dünyası üzerindeki nüfuzunun boyutu konusunda şüphelerin tamamen aşılmadığını ve ikili ilişkilerin devamlı sınandığını diye yazdı.

Yayınlanma: 27.07.2012 - 07:11
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Olimpiyat Oyunları'nın açılışına katılmak ve bir dizi temasta bulunmak üzere Londra'yı ziyaret etmesi, Times gazetesinde yer buldu. BBCTürkçe tarafından yansıtılan Alexandra Frean imzalı haberde "Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri ile özel ilişkisine" vurgu yapıldı.

"Erdoğan, Amerikan Başkanı Obama'nın en yakın olduğu beş ülke liderinden biri" diyen yazar, yine de Türkiye'nin, Müslüman dünyası üzerindeki nüfuzunun boyutu konusunda şüphelerin tamamen aşılmadığı ve ikili ilişkilerin devamlı sınandığı yorumunu yaptı.
Haberde özellikle Amerika'nın Suriye'de aktif olmak konusundaki isteksizliğine dikkat çekilirken Strateji ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin Başkan Yardımcısı Bülent Alirıza'nın "Ankara'nın Washington'un, daha net biçimde angaje olmasını beklediği, ama Libya'da olduğu türden açık bir Amerikan müdahalesi görülmeyeceği" sözleri aktarıldı.

İnsansız hava aracı sorun

Yazara göre iki ülke arasındaki diğer bir gerginlik noktası da Türkiye'nin Amerika'dan insansız hava aracı ve F35 savaş uçağı alma arzusu.

"Sicili zayıf"

Amerikan düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi uzmanlarından Steven Cook'un görüşlerine yer verilirken "İsrail'le zayıf ilişkisi; ayrıca gazeteci, yargıç ve siyasi muhaliflere yönelik insan hakları sicilinin zayıf olması yolundaki kaygılar nedeniyle Amerikan Kongresi'nin Türkiye'nin bu arzusunu onaylamasının olası görünmediği" denildi.

Ancak yazar, bunun iki ülke ilişkilerine zarar vermediğini vurgularken "Orta Doğu sınırlarında güvenlik tehdidi ve artan istikrarsızlığın Türkiye'yi, geleneksel, Batı çizgisindeki ittifaklarına ittiğini" savundu.

Gazete "Türkiye'nin Sırası" başlıklı başyazısında da Ankara'nın Suriye'de Esad'ın baskısına karşı sertleşen muhalefetinin hayati önem taşıdığını belirtti.
Başyazısında "Suriye'yle başetme konusunda Batı'nın önünde iyi seçenekler yok. Ama Rusya ve Çin, Esad'ı sınırlamaya yönelik girişimleri engellemeye devam ederken Türkiye hem Suriye halkının korunmasına hem de sınır boyu güvenli bölgeler açılmasına yardımcı olmakta potansiyeli olan bir ortaklık sunuyor" değerlendirmesi yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler