Türk'ten beyaz Toros tepkisi: 13 yıldır iktidardasınız, kimden hesap sordunuz?

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun “Biz gidersek buralarda beyaz Toroslar dolaşacak.” açıklamasına sert tepki gösterdi.

Yayınlanma: 21.10.2015 - 15:34
Abone Ol google-news

AKP iktidarı döneminde de Toros’ların gezmeye başladığını ifade eden Türk, "AKP uzun süredir iktidardadır. Eğer Sayın Davutoğlu bu Torosların, kontrgerillanın tüm bu faaliyetlerini biliyorsa ve bunu bize hatırlatıyorsa halkın üzerinde bir tehdit olarak kullanıyorsa çok ayıp bir şeydir. Düne kadar bu faili meçhul cinayetleri işleyen, bu plakasız Torosları kullananlar devlet tarafından biliniyor. Yine bugün birçok köyde birçok faili meçhul cinayetler işlendi. Aslında faili belli cinayetler işlendi. Kimden hesap soruldu? Bu hesabı sormak vicdani görev değil mi? Hükumetin görevi değimlidir?” dedi.

Davutoğlu'nun açıklamalarının demokrasiye olan inançsızlığın ifadesi olduğunu ifade eden Ahmet Türk, "Şimdi siz bunları koruyacaksınız. Ortaya çıkarmayacaksınız. Ondan sonra halkı tehdit edeceksiniz. Bu aslında demokrasiye inançsızlığın ifadesidir. Aynı yöntemleri kullanmanın tehdidi olarak görüyoruz. Bakınız eğer bana oy vermezseniz yine faili meçhul cinayetleri, yine kontrgerilla şebekelerini devreye sokacağız. Bu halkı tehdit etmektir. Oysaki demokrasilerde halkın şikayetçi olduğu, halkın ızdırap duyduğu olayları düzeltmek bu hükümetin görevidir.” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN FAİLİ CİNAYETLERİN AYDINLATILMASI İÇİN HASSASİYET GÖSTERMELİ

Hükümetin faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması konusunda hassasiyet göstermesi gerektiğini vurgulayan Türk, şöyle konuştu: "Hükümetin, ister geçmişte olsun, isterse kendi dönemi olsun, eğer faili meçhul cinayetler işlenmişse bunları ortaya çıkarmak onun görevidir. Bu halka zulüm edilmişse, köyler yakılmış ve boşaltılmışsa, diri diri insanlar köyün içinde yakılmışsa bunun hesabını hükümet verir. 12 yılda, 15 yılda bunu sormamışsa bunun sorumluğunun altından kalkamaz. Bu sorumluluktan da kurtulamaz. Bunu bilen başbakan önce bu faili meçhul cinayetler nasıl işlendi? Kimler tarafından örgütlendiğini bunların ortay çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.”

Halkın bu mesajı Davutoğlu’nun söylediği gibi değil aksine tam tersinden okuduğuna dikkat çeken Türk, şöyle devam etti: "Burada insanlarımız halkımız tepkilidir. Bu bütün faili meçhul cinayetlerin kabulü anlamına geliyor. Bunu kabul eden hükümette bu faili meçhul cinayetlerle ilgili hiçbir işlem yapmadı. Ve burada bu hükümetin sorumluluğu vardır. O zamanda bu hükümetten hesap sorulmalıdır. Faili meçhul cinayetleri ortaya çıkaramadığı için yakılan köylerin müsebbibinin ortaya çıkartmadığı için gözaltında öldürülen insanların faili ortaya çıkartılmadığı için bu hükümet suçludur. Bu şekilde insanlarımız, demokratlar aydınlarımız vicdan sahibi olan insanlar bu mesajı bu şekilde okuyor.”

ESKİ YÖNTEMLERDEN MEDET UMAN BİR YAPIYA BÜRÜNMÜŞLER

DBP Mardin İl Eş Başkanı Ömer Öcalan da Başbakanın açıklamalarını hayretle izlediklerini ve takip ettiklerini söyledi. Öcalan, şu açıklamada bulundu: "Eski yöntemlerden medet uman bir yapıya bürünmüşler. Düne kadar kendini demokrat olarak lanse edenler, demokrasiden bahsedenler, insan haklarından bahsedenler, Ergenekon’u eleştirenler, 80’li ve 90’lı yıllarda yapılan zulmü, katliamı, köy boşaltmaları eleştirenler şimdi tehditvari bir şekilde halkın karşısına çıkıyorlar. Bunun kabul edilir bir yanı yoktur. Bu ülkenin yönetiminin en tepesinde bulunan bir kişinin çıkıp Toros'lardan Jitem’den bahsetmesi, 80’li 90’lı yılların seri katillerinden bahsetmesi inanılır gibi değildir. Halkımıza çağrıda bulunuyoruz. Artık Türkiye siyasal sistemi eskisi gibi olmayacak. Kürtler eski Kürtler değildir. Bu ötekileşen halklar eski halklar değildir. Kürtler, Araplar, Süryaniler, Çerkezler üzerine düşen görevi yapacaklardır. Biz Türkiye'nin yönetimine aday bir partiyiz. Türkiye'nin iktidarına talip bir partiyiz. Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bunun böyle bilinmesi gerekir. Demokratik siyaset kanallarının açık kalması için demokratik siyasetin yaşam şansı yürümesi için alanlarda mücadele edeceğiz. Türkiye’yi yönetenleri eleştiriyoruz. Tehditvari şantajlarla başarıya ulaşamayacaklardır. Son çırpınışlarıdır. Açıkçası Abbas yolcudur. Bunlar gideceklerdir. Bu ülkenin asıl evlatları kendi kararlarını kendileri verecektir. Kendi ülkelerini kendileri yöneteceklerdir.”

CUMHURBAŞKANI 400 VEKİL İSTİYOR, BAŞBAKAN TOROSLARLA TEHDİT EDİYOR

MHP Mardin İl Başkan Yardımcısı Murat Kırmızıoğlu ise bir dönem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "400 milletvekili olsaydı bu durumlar olmayacaktı" dediğini hatırlatarak, "Şimdi de başbakan iktidara gelmezsek beyaz Toros'lar gelir diye insanları tehdit ediyor. Bu tehditvari konuşmalarla nereye kadar varacaklarını bilmiyorum.” şeklinde açıklamada bulundu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler