Uğur Mumcu, çocuk dünyamın kahramanı

Uğur Mumcu için bir kantat çalışması yapan Erdener, “Mumcu’nun savaşımcı yazılarından da lirik yazılarından da yararlanmaya çalıştık, birinden birinin ihmal edilebilir olduğunu düşünmüyorum” diyor .

Uğur Mumcu, çocuk dünyamın kahramanı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.01.2019 - 23:10

Turgay Erdener, Türkiye’nin yaşayan en değerli klasik müzik bestecilerinden... Müzikal, bale ve orkestra yapıtları ile birlikte oda müziği, solo çalgılar ve sahne müzikleri besteleyen Turgay Erdener, 1993’te aramızdan alınan gazetemiz yazarı Uğur Mumcu için bir kantat çalışmasına başladı. 4 solist, koro, çocuk korosu ve orkestra için yaratılan kantatın yazılış süreci devam ediyor. Kantatın, bu yıl mayıs ayı içinde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından ilk kez seslendirilmesi bekleniyor.
Besteci Turgay Erdener, “24 Ocak Adalet ve Demokrasi Haftası” içinde, yazmakta olduğu Uğur Mumcu Kantatı ile ilgili sorularımızı yanıtladı:
Benim için çok değerli

-Neden Uğur Mumcu Kantatı?

Uğur Mumcu’yu öğrencilik yıllarımda hem yazılarından hem de sanat ortamlarından tanıyorum. Özellikle o günlerde tiyatronun kalbinin attığı merkezlerden olan Ankara Sanat Tiyatrosu’nun bütün galalarında hep gördüm Mumcu’yu. Sanata bu kadar yakın olan ve yazılarını sabırsızlıkla beklediğim Uğur Mumcu benim için çok değerliydi. Alçakça bir saldırıyla katledilen Uğur Mumcu için bir eser yazmak fikri öteden beri aklımda vardı. Sevgili arkadaşım Tuncer Tercan’ın bu konu ile ilgili bir eser yazmamı önermesi ise beni çok heyecanlandırdı. Kıymetli orkestra şefimiz Rengim Gökmen’e de bu eserin orkestra şefliğini önerdik, o da kabul etti. Bunun üzerine hep beraber um:ag’a, Vakfın değerli başkanı sayın Güldal Mumcu’yla görüşmeye gittik, onun görüşlerini aldık, sonrasında çok beğendiğim yazar arkadaşım Şirin Aktemur ile de görüştüm, metni oluşturma da katkısını istedim, Şirin; hem metni oluşturdu, hem de eserin yapısına ilişkin önemli fikirler verdi. Artık iş sırası bende idi. Eserin metninde hem Uğur Mumcu’nun yazılarından, hem de Güldal Hanım’ın yazılarından kesitler yer alacak. Eser 4 solist, koro, çocuk korosu ve orkestra için yazılmakta, çünkü henüz bitmedi.

-Uğur Mumcu’nun yazıları çoğunlukla savaşımcıdır. Ancak, çok da lirik yazıları vardır. Uğur Mumcu Kantatı, o lirik yanı mı yakalıyor?

Elimizden geldiğince Uğur Mumcu’nun savaşımcı yazılarından da lirik yazılarından da yararlanmaya çalıştık, birinden birinin ihmal edilebilir olduğunu düşünmüyorum. Elbette müzik çoğunlukla şiirle buluşur, oysa Mumcu’nun yazıları çoğunlukla ciddi konular üzerine ve şiir değil, zaman zaman cümlelerde anlamı bozmayacak şekilde ufak tefek kesmeler, kısaltmalar yaptık.

Kendimi borçlu hissediyorum

-Kantatların kahramanlıklar için yazıldığı bilinir. Uğur Mumcu, yaşamını ilkelerine adamış bir aydın halk kahramanı olduğu için mi kantatta karar kıldınız?

Bu cümlenize tümüyle katılıyorum, ayrıca Uğur Mumcu çocuk dünyamın kahramanlarındandı. Onun ilkeli tutumu özellikle beni çok etkilerdi. Kendimi ona borçlu hissediyorum. Bu eseri yazmaya karar vermemde bunun da çok payı vardır.

-Müziğin sevgi ve güzel duyuşla kavrayışını toplum olarak iyi algılayabiliyor muyuz?

Müzik belki de sanatların en soyutudur. Bu sebeple, hele ki yeni bir dille yazılan müziklerin çarçabuk kabul görmesi oldukça zor. Toplumun en geç kabulleneceği yenilikler müzik alanında olan yeniliklerdir. Ayrıca da bizim toplumumuzun özel koşullarından kaynaklı zorluklar da cabası. Ancak şuna inanıyorum ki besteci bir hesapla eserlerini yapmamalı, samimi olmalı, eğer ki ortaya başarılı bir eser çıkarsa er geç toplumda yankısını bulacaktır, benim hedefim ise başarılı bir eser ortaya çıkarmak, hele ki bu eser de benim için çok önemli, çünkü ölümsüz bir insanı anlatmaya çalışıyorum.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler