Ulaştırma Bakanı Japonya'da

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Pekin'den Japonya'nın başkenti Tokyo'ya giderek bu ülkedeki temaslarına başladı.

Yayınlanma: 08.12.2010 - 12:20
Abone Ol google-news

Bakan Yıldırım, ilk görüşmesini Japonya Eğitim, Kültür, Spor, Bilim ve Teknoloji Bakanı Yoshiaki Takaki ile yaptı. Görüşmede, Türkiye ile Japonya arasında geçen asrın başında başlayan ve ilerleyen yıllarda artarak devam eden köklü ilişkiler bulunduğuna işaret eden Yıldırım, Türkiye'deki Japon yatırımlarının 1,5 milyar dolar civarında olduğunu belirtti.

Türkiye'deki enerji ve altyapı projeleri başta olmak üzere iki taraf arasında önemli işbirliği yapıldığını kaydeden Yıldırım, Marmaray projesinin mühendislik alanında dünyada ilkleri oluşturduğuna dikkati çekti.

Türksat'ın projesi

Ulaştırma Bakanlığının telekomünikasyon altyapısı ve iletişimden de sorumlu olduğunu anlatan Yıldırım, "TÜRKSAT'ın yeni uydu siparişinde bulunma girişiminin tedarikin yanı sıra teknoloji transferi ve tecrübe aktarımını da kapsadığını" söyledi. Japon uydu imalatçısı firmaların taleplerinin TÜRKSAT tarafından değerlendirildiğini kaydeden Yıldırım, bu projenin kapsamlı ve uzun vadeli olmasını istediklerini vurguladı.

Japon bakan Takaki de Mitsubishi firmasının teklifinin büyük bir ciddiyetle incelenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Takaki, "devlet olarak bu projeyi desteklediklerini" söyleyerek, Türk tarafının Japon uydusunu tercih etmesi ümidinde olduklarını belirtti.

Bakan Yıldırım, yarın Japonya Uzay Politikası Bakanı Banri Kaieda, Arazi, Altyapı Ulaştırma ve Turizm Bakanı Sumio Mabuchi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JACA) Başkanı Sadako Ogata ile görüşecek. Yıldırım, ayrıca Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) Tsukuba Uzay Bölgesi'nde incelemelerde bulunacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler