Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı (24.03.2017)
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde Cisco Genel Müdürü Cenk Kıvılcım'ın moderatörlüğünde yapılan Yeni Dijital Dalga: Yükselen Teknolojiler oturumuna, Siberia Ortaklarından ve iPhone yaratıcılarından Andy Grignon, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, McKinsey Global Institute CEO Jacques Bughin, Amplified Robot Kurucu ve CEO’su Steve Dann katıldı.
Sanayi 4.0 konusunda yenilikçi fabrikaların üretim süreçlerine geçeceğini söyleyen TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, "Daha küçük ölçekli KOBİ'lerde dijital endeksi sorgulayabilen bir sistemi hayata geçirdik. Dijital dünya gittikçe gelişiyor. Sanayi 4.0 ile yenilikçi fabrika süreçlerinin kurgulanması gündemde. Bu da beraberinde dijital dünyada iş ortaklıklarının kurulmasını beraberinde getiriyor. Teknolojik kullanımlı bir standardın oluşmasıyla yeni iş yaklaşımlarının önünün açacak. Şunu görüyoruz ki dijital dönüşümü sağlayıp bunun hakkını verenlerin oranı yüzde 5 ile 15 arasında. Çok hızlı bir yükseliş görüyoruz" dedi.
İNSANLAR ATM'DEN SADECE BİR BAKIŞIYLA PARA ÇEKEBİLECEK
Mobil teknolojilerin çok hızlı geliştiğine dikkat çeken Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, "10 yıl öncesinde telefonunuzdan e-mail atmak ve onlara ulaşmak büyük bir ayrıcalıktı. Ama şimdi telefonunuzu 1 saat kullanmayın desek herkes tepki gösterir. Vodafone olarak teknoloji dünyasının bir parçasıyız. Zaten son teknoloji hizmetlerini takip etmeye çalışıyoruz. Sürücüsüz araçlar, zenginleştirilmiş gerçekler gibi kavramlardan sürekli bahsediyoruz. Bazen şirketler öyle stratejik kararlar alıyorlar ki tüm hayatları değişiyor. Mesela önemli şirketlerinden birisi için bulut tabanlı sesli komut çözüm ürettik. Mesela Cumartesi akşamı evde futbol maçı izlediğiniz zaman pizza söylemek istiyorsunuz. Pizzacı için tüm siparişleri yakalayabilmek zorlu olabilir. İşte bunu kolaylaştıracak çözümler ürettik. Mesela pizzacı siparişi götürürken ne kadar benzin harcıyor bunu bile teknolojimize koyduk. Bu da enerjide verimliliği artırdı. Bunun yanında sağlık sektöründe makineler arası iletişimi kolaylaştırıyoruz. Örneğin Alzheimer hastası olan kişilerin takibini kolaylaştırıyoruz. Bu tarz kolaylıklar tüm insanların hayatına dokunuyor. Örneğin akıllı şehir projemizle araç sürücüsüne 'otoparkta 26 numara boş, git oraya park et' gibi hayatı kolaylaştıran yenilikler yapmaya çalışıyoruz. Gün gelecek insanlar ATM'den sadece bir bakışıyla para çekebilecek" diye konuştu.
ÇOK FARKLI TEKNOLOJİLER BİR ARAYA GELEREK RADİKAL BİR EVRİM YARATACAK
Gelecekte görebileceğimiz şeyleri bugünden tasarlamaya çalıştıklarını dile getiren McKinsey Global Institute CEO Jacques Bughin, "Rekabet ile birlikte ciddi bir devrilmenin noktasının geleceğiz. Yani teknoloji olarak bardağı taşıran son noktaya erişilecek bir teknoloji yıkım yaşanacak. Bu yıkım beraberinde yeni şeyleri getirecek. Mesela her 6 ayda bir dijital teknoloji sizlere 2 kat daha geniş bir bant genişliği sağlayacak. Çok farklı teknolojiler bir araya gelecek ve radikal olarak çok kapsamlı bir evrim yaratacak" dedi.
MAKİNELERİN DUYGUSAL ZEKASI TARTIŞILMAYA BAŞLANDI
Telefon teknolojisinin geldiği son noktayı kendilerinin bile tahmin etmediklerini söyleyen Siberia Ortaklarından ve iPhone yaratıcılarından Andy Grignon, "Normal hayatta bakıyorum da insanlar sürekli telefonlara bakıyor. Bir masa etrafında bile bir ailenin sürekli telefonlarla meşgul olduğunu görüyorum. iPhone üretilirken telefonun insan hayatına bu kadar nüfuz edeceğini tahmin edememiştik. iPhone sadece bir telefon olmalıydı; çağrılara cevap vermeye yarayan. Ama şimdi bir birimize telefon etmeden iletişim kurabiliyor hale geldik. Yeni nesil teknolojinin sadece elinde değil üzerinde de olmasını istiyor. Giydiği ayakkabıdan elbisesine kadar teknolojiyi istiyor. Mesela zaman gelecek cep telefonunu yüzümüze tutmaya gerek kalmayacak. Mesele şu anda makinelerin duygusal zekası tartışılmaya başlandı. Bilgisayarları hissetmeyi öğreten teknolojiler tartışılmaya başladı" dedi.
SANAL GERÇEKLİKLE YAPILAN AMELİYAT 180 ÜLKEDE İZLENDİ
Dünyanın ilk sanal gerçeklik ile güçlendirilen ameliyatını geçtiğimiz yıl canlı yayınla yaptıklarını hatırlatan ve yapılan ameliyatın tıp öğrencilerine yeni bir eğitim yolu sunacağını dile getiren Amplified Robot Kurucu ve CEO’su Steve Dann, "Sanal gerçeklik yöntemini kullanarak yaptığımız ameliyatı 180 ülkede 55 bin kişi izledi. Bu görüntüleri 33 bin kişi indirdi. Ameliyat iki adet çok lensli 360 derece kamera ile kaydedildi ve kullanıcıların, operasyon alanında hareket etmelerine, yaklaşıp uzaklaşmalarına imkan tanıdı. Bu teknolojinin gelişmesiyle birlikte tıp eğitimi alan öğrenciler için önemli bir imkan tanıyacak" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması