Uluslararası Gazetecilik Ögrütleri'nden Umut Nöbeti

Uluslararası basın örgütleri, meslek örgütleri kuruluşları, Can Dündar ve Erdem Gül ile görüşmek istedi. Adalet Bakanlığı tarafından bu talepleri reddedildi. Görüşme talepleri rededilen grup, basın açıklamasının ardından 'Umut Nöbeti' tuttu.

Uluslararası Gazetecilik Ögrütleri'nden Umut Nöbeti
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 27.01.2016 - 12:45



Uluslararası gazetecilik örgütleri, Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile görüşme taleplerinin Adalet Bakanlığı tarafından reddedildiği belirterek cezaevi önünde açıklama yaptı.

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Gazeteci Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Etik Gazetecilik Ağı (EJN), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler (EFJ), Uluslararası PEN, Dünya Gazete ve Haber Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA) ve Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO)'nün temsilcileri Silivri Cezaevi'nin önünde biraraya geldi.

“TECRİTİN BİR PARÇASI OLARAK GÖRÜYORUZ"

Uluslararası Basın Enstitüsü Türkiye Komitesi Başkanı Kadri Gürsel, “Uluslararası basın örgütleri, meslek örgütleri kuruluşları, Can Dündar ve Erdem Gül ile görüşmek istedi. Adalet Bakanlığı tarafından bu talepleri reddedildi. Can Dündar ve Erdem Gül'ün tecritinin bir parçası olarak görüyoruz bu uygulamayı. Bunu protesto etmek için bugün burada toplandık. Aynı zamanda da uluslararası basın örgütlerinin temsilcileri olarak 'Umut Nöbeti'ne katılmak içinde burada bulunuyoruz" diye konuştu. 

“AĞIR ŞEKİLDE BİR HAK İHALİ VE YETKİNİN SUİSTİMALİDİR"

Uluslararası gazetecilik örgütleri adından basın açıklamasını IPI Hukuk ve İletişim Direktörü Steven Ellis yaptı. Ellis, basın açıklamasında “Can Dündar ve Erdem Gül'e destek vermek için oluşturulan basın özgürlüğünü ve ifade özgürlüğünü savunun geniş bir koalisyonun parçası olan örgütlerle  beraber buradayız. Bu basın özgürlüğünü savunan uluslararası ittifakta  bulunan örgütler; Uluslararası Basın Enstitüsü, Gazeteci Koruma Komitesi, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Etik Gazetecilik Ağı, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, Avrupa Gazeteciler, Uluslararası PEN, Dünya Gazete ve Haber Yayıncıları Birliği ve Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü. Adalet Bakanlığı'na yaptığımız talebin mevzuata aykırı bulunarak reddedilmesi ağır şekilde bir hak ihlali ve yetkinin suistimalidir. Çünkü bu hak başka tutuklulara tanınırken burada Can Dündar ve Erdem Gül için başvuran bu uluslararası ittifakın talebi reddedilmiştir. Uluslararası basın örgütleri olarak Türkiye makamlarını Dündar ve Gül'ü gecikme olmaksızın serbest bırakmaya, haklarındaki bütün soruları çekmeye ve şu an gazetecilikle veya şu an dile getirdikleri görüşlerle ilgili tutuklu bulunan bütün gazetecileri özgür bırakmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.    

“BÜTÜN ÜLKELERDEKİ, BÜTÜN GAZETECİLER ÖZGÜR BİR ŞEKİLDE HABER YAPABİLMELİLER"

Açıklamanın ardından bir gazetecinin “Mısır'da darbe döneminde tutuklanan gazeteciler oldu. Bu konuda internet sitenizde her hangi bir haber ve açıklama bulunmuyor mu?" şeklindeki sorusu üzerine Steven Ellis, “Görüşünüze saygı duymakla beraber söylediğiniz şey yanlış. Mısır'daki uygulamalarda aynı ölçüde kabul edilemezdir ve biz bu konuda açıklamalar yaptık. İnternet sitemizde bulabilirsiniz. Bütün ülkelerdeki, bütün gazeteciler özgür bir şekilde haber yapabilmeliler" yanıtını verdi. Grup basın açıklamasının ardından 'Umut Nöbeti' tuttu.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon