Unakıtan'dan zam savunması

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, doğalgaza yapılan yüksek düzeyli zammın hükümetin suçu olmadığını savunurken, memurun zamlı fiyat ile nasıl geçineceğinin sorulması üzerine, “Memur 'bütün maaşını doğalgaza veriyor' diye bir şey yok” dedi.

Yayınlanma: 03.11.2008 - 09:03
Abone Ol google-news

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 10 ayda yüzde 80’e varan zammın fazla yüksek olup olmadığının sorulması üzerine, “Petrole yapılan zamlara bakılırsa yüzde 80 değil 180 bile olur” diye konuştu. Unakıtan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmeleri öncesinde basının doğalgaz zammı ile ilgili sorularını yanıtladı. “Zamlar hiçbir zaman hoş değil. Kimse arzu ederek, sevinerek zam yapmaz” diyen Unakıtan, petrol fiyatlarının altı ve dokuz aylık dönemler halinde doğalgaza otomatik olarak yansıdığını ifade etti. Mevcut petrol fiyatlarının altı-dokuz aylık dönemde gaz fiyatlarına yansıyacağını ifade eden Unakıtan, “Bunun çıkışı olduğu gibi inişi de olacak. Önümüzdeki dönemde herhalde iner” dedi.


Yüzde 180 bile olur

Dogalgaza yapılan zammın 10 ayda yüzde 80’e varmasının çok yüksek olup olmadığı sorulan Unakıtan, “Petrole yapılan zamları düşünürseniz 80 değil 180 bile olur” dedi. Petrolün fiyatının 23 dolardan 150 dolara kadar çıktığını ifade eden Unakıtan, bunun gaz fiyatlarına otomatik fiyatlandırma mekanizması çerçevesinde yansıdığını kaydederek, “Hükümetin dahli yok. Dışarının etkisi oluyor” dedi. Zammın seçim dönemi ile ilişkisinin sorulması üzerine de Unakıtan, içerideki gelişmelerin petrol fiyatlarını etkilemediğini, arz-talep ve dünya şartlarına göre fiyatların oluştuğunu anlatarak, “Yerel seçimle ilişkilendirmek bana göre çok yanlış olur” dedi. Sanayinin zam nedeniyle ekonomik zorluk yaşayıp yaşamayacağının sorulması üzerine Unakıtan, “Doğalgaz da bir maliyet unsurudur. Maliyet artış getirir. Bu bilinmeyen bir şey değil” diye konuştu. Memurun zamdan nasıl etkileneceğine ilişkin bir soruya karşılık Unakıtan, “Eldeki imkanlar çerçevesinde memur maaşına zam yaptık. Enflasyona hiçbir zaman ezdirmedik. Göreve geldiğimizden bu yana enflasyonun iki katı reel zam verdik. Memur 'bütün maaşını doğalgaza veriyor' diye bir şey yok. Bir kalem sadece” dedi. Zammın otomatik fiyatlandırmaya bağlı olduğunun altını çizen Unakıtan, “Hükümete maletmenin doğru olmadığını düşünüyorum” derken, zammın ardından vatandaşa önerisinin sorulması üzerine, “Ben de bir vatandaşım” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler