Üniversiteli hakemler geliyor

Türkiye'de futbol hakemliği yapmak isteyenlerin Anadolu Üniversitesi'nde hakemlik eğitiminden geçerek başarı belgesi alması zorunlu hale getiriliyor.

Yayınlanma: 23.07.2013 - 11:03
Abone Ol google-news

Türkiye'de hakemlikte yeni bir dönem başlıyor. Hakemlik yapmak isteyen adaylar, Anadolu Üniversitesinde eğitim programlarına katılarak Merkez Hakem Kurulu (MHK) eğitmenlerinden ders alacak.

İnternetten dersleri takip edecek adaylar, 14 haftalık dönem sonunda, sınavlarda sertifika almaya hak kazanarak hakemlik için ilk adımı atmış olacak. Hakem adayları, Anadolu Üniversitesi tarafından yıl içinde en fazla üç defa "Futbol Hakemliği Sertifika Programı"na katılacak.

MHK Başkanı Zekeriya Alp yaptığı açıklamada, aldıkları eğitimden sonra maçlara çıkabileceğini söyledi.

Hakemlik konusunda eğitim çalışmalarına önem verdiklerini belirten Alp, "Hakemlik konusunda değişiklik yaptık. Bundan sonra Anadolu Üniversitesinde eğitim alan kişilere hakemlik hakkı tanıyacağız. Hakemlik yapmak isteyenler, ilk olarak Anadolu Üniversitesinin bu konudaki programına katılacak. 3 aylık eğitimin ardından sınav yapılacak ve bu sınavın ardından başarılı olanlara hakemlik yolu açılacak" diye konuştu.

Alp, uygulamanın dünyada ilk olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hakemliğe ilk adım için üniversite eğitimi şart. Dünyada ilk kez Türkiye'de bu çalışma yapılıyor. Üniversite ve MHK işbirliği içinde bu çalışma yapılacak. İleride çok verimli bir çalışma haline gelecek. Üniversiteler, bir eğitim yuvası ve hakemlerimiz en iyi şekilde eğitim alarak bu işe başlayacak. Eğitim, her şeyin başı, biz de buna göre çalışıyoruz. Bu uygulamayı dünyada ilk kez Türkiye yapıyor. Hakemlerimizin hepsini üniversite eğitiminden geçireceğiz."


"Bilgisayar kullanamayan gözlemci rapor yazamayacak"

Alp, hakemlerin yanı sıra gözlemcilere yönelik çalışmaları olduğunu aktararak, gözlemci raporlarının hakemlerin kariyeri açısından son derece önemli olduğunu, raporların titizlikle hazırlanması gerektiğini söyledi.

Raporların en doğru şekilde hazırlanmasına yönelik uygulama başlattıklarını dile getiren Alp, "Sınav takvimi hazırlıyoruz. Bir bilgisayar sistemi üzerinden bu raporlar hazırlanacak. Bilgisayarın çok iyi kullanılması gerekiyor" ifadesini kullandı.

Alp, bilgisayar kullanımına yönelik sınav yaptıklarına işaret ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sınavdan geçen arkadaşlarımız bu işe devam edecek, başaramayanlar da bilgisayar programını öğrenesiye kadar bu işi yapamayacak. Herhangi bir maçı bu gözlemci arkadaşlara izletip, bizim gözetimimizde bu raporları yazmalarını sağlayacağız. Bu raporlar geldiği sürece bir problem kalmayacak. Önemli olan futbolun gelişimine göre arkadaşlarımızı geliştirmektir. Raporlarımızda gizlilik esastır, uygulama bu açıdan da çok önemli."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler